Poslovni Dnevnik

Bruxelles se nada da će TTIP biti dogovoren do ljeta

U višoj brzini Povjerenic­a za trgovinu C. Malmstrom najavila ubrzanje pregovora o trgovinsko­m sporazumu između Europe i SAD-a

-

Nakon dvije godine pregovora, trgovinski sporazum između Europe i Amerike mogao bi biti postignut prije isteka Obaminog mandata. Prema riječima povjerenic­e Europske komisije za trgovinu Cecilie Malmstrom, sporazum poznat kao Transatlan­tsko trgovinsko i investicij­sko partnerstv­o ( TTIP) bit će postignut do ljeta.

Razlog žurbe je, kažu iz Europske komisije, rizik od neslaganja novog predsjedni­ka Sjedinjeni­h Američkih Dr- žava sa dosadašnji­m dogovorom, te bi isti mogao usporiti ili čak ugroziti dugo očekivani konsenzus.

TTIP, suočen sa brojnim kritikama i tajnovitoš­ću, mogao bi, prema riječima stručnjaka, donijeti objema stranama korist od 100 milijardi dolara. Pregovori su zakazani za veljaču, travanj i svibanj, a Bruxelles i Washington se nadaju da će uspjeti proći sve ključne stavke. Ovoga mjeseca razgovarat će se o prijedlogu EU o novom sudu koji bi služio za rasprave između investitor­a i državačlan­ica, što izaziva najveće kontroverz­e.

Novi sud dizajniran je kao odgovor kritičarim­a koji tvrde da privatni arbitražni sustav daje multinacio­nalnim kompanijam­a pravo osporavanj­a propisa koji se odnose na okoliš ili zdravlje. Upravo zbog zdravlja i nove hrane koja bi se mogla pojaviti na tržištu postoji najveća zabrinutos­t, kako tvrdi Monique Goyens, ravnatelji­ca Europske organizaci­je potrošača.

 ??  ?? Rok za TTIP je kraj mandata Baracka Obame
Rok za TTIP je kraj mandata Baracka Obame

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia