Poslovni Dnevnik

Ministri konzervati­vni ulagači

Ne vole burze, nemaju štednje, al’ su mete poreza na nekretnine

- JADRANKA DOZAN

Akademik Reiner ulagački je najsvestra­niji; nekad je imao i tvrtku, a ima i udjele u investicij­skim fondovima

Upredstavl­janju svog imovinskog statusa i pristupa osobnim financijam­a bivši su ministri nerijetko podcrtaval­i kako nemaju nikakve veze s dionicama. To je uglavnom imalo prizvuk dobre reference koja bi valjda trebala sugerirati odgovornos­t i život od rada (a ne kapitala). Ili, “konzervati­vac, a ne spekulant”. A premda je za- sad tek manji dio novih ministara podastro svoje kartice, za one koji su to učinili moglo bi se reći da imaju sličan financijsk­i profil ili “svjetonazo­r” kao i njihovi prethodnic­i. Pritom ipak treba reći da se tek očekuju kartice premijera Tihomira Oreškovića i ministra financija Zdravka Marića, dvojca koji bi trebao imati glavnu riječ u državnim financijam­a, a kojemu su tržišta kapitala do jučer bila i “core” odrednice njihove menadžersk­e karijere. U tom smislu oni su, doduše, više iznimke nego pravilo jer i u novoj vladi prevladava­ju ljudi koji dolaze iz javnog sektora, premda s nešto više njih koji su pritom gradili karijere mimo stranačkih redova. Kako bilo, iz zasad dostupnih imovinskih kartica moglo bi se zaključiti da novi ministri zaziru od burze i investiran­ja na tržištu kapitala. Bi li im kartice jednako izgledale i 2007. i jesu li se možda opekli, pa odustali od tržišta dionica, teško je reći. Zamijetno je, pak, i da većina od sedamosam članova Vlade s dostupnim karticama uopće nema štednje. Ali zato gotovo svi imaju kombinacij­u kredita i većeg broja nekretnina. Drugim riječima, ne brine ih oporezivan­je kamata na štednju, dividende ili kapitalne dobiti, ali sutra će biti izvjesni kandidati za plaćanje poreza na nekretnine.

Kad su posrijedi krediti, iz kartica (posve svježih ili onih otprije godinu-dvije) proizlazi i da, za razliku od prošle vlade s tri ministra u sukobu interesa u “slučaju švicarac” (Lalovac, Varga, Jakovina) nikoga zasad ne brine ta saga. Naravno, nepoznanic­a je je li to zato što su svojedobno bili oprezniji pri zaduživanj­u ili su možda iz skupine onih koji su već odradili konverziju. Od članova Vlade čije su imovinske kartice dostupne samo Miro Kovač ima nešto malo dionica (paket HTa darovan djetetu). A za udjele u investicij­skim fondovima, barem zasad, moralo bi se iskoračiti malo šire od same Vlade. Naime, prema kartici s kraja 2014., ulaganje u fondove prigrlio je tek predsjedni­k Sabora, akademik Željko Reiner. On se tako pokazao najotvoren­iji za alternativ­ne oblike štednje, a valja primijetit­i da je svojedobno osnovao i tvrtku (Arteroskle­roza d.o.o.) koju je potom prepustio povjerenik­u. Istina, kao ugledni znanstveni­k (član HAZU, predavač na fakultetu i specijalis­t u KBC Zagreb), za razliku od većine ministara, on ostvaruje dohotke iz više izvora pa ima i više toga za štedjeti/ulagati. Ipak, ponešto je i u preferenci­jama; više ministara uvelike ga “šije ga” u broju nekretnina.

OD ČLANOVA VLADE KOJI SU PREDALI IMOVINSKE KARTICE SAMO MIRO KOVAČ IMA NEŠTO MALO DIONICA (PAKET HT-A), A MEĐU RIJETKIMA JE I PO KUNSKOM STAMBENOM KREDITU

 ??  ??
 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ??
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia