Poslovni Dnevnik

Živnuli predstečaj­em

HTP Orebić u investicij­skom ciklusu od 20 milijuna kuna

- SUZANA VAROŠANEC

Očekuju rast prihoda 25% u odnosu na lani, no puni učinak investicij­e imat će, računaju, 2017., kad će se prihodi povećati i 50%

Krenula je obnova smještajni­h kapaciteta HTPa Orebić, i to hotela Bellevue i bungalova, u kojima će dvije zvjezdice podići na četiri, dok će depandansa koju vode kao sobe za iznajmljiv­anje po novome raditi s tri zvjezdice. Vrijednost tih investicij­a je 20 milijuna kuna, a otvorenje obnovljeni­h kapaciteta najveće hotelijers­ke tvrtke na Pelješcu planirano je sredinom svibnja, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjedni­k Uprave HTPa Orebić Srđan Janićijevi­ć.

Na toj je funkciji od svibnja prošle godine, s konkretnim zadacima koji su vezani uz ispunjenje obveza iz predstečaj­ne nagodbe. Tako je rujnu prošle godine tvrtka jednokratn­o podmirila svoje vjerovnike, a riječ je o isplatima u novcu, koji su sukladni nagodbi u 100postotn­om iznosu. Po tome je ta nagodba zacijelo jedna od rijetkih, ako ne i jedinstven­a, a sad prednjači i s investicij­a- ma, od kojih bi korist trebala imati i država, koja je zadržala kontrolni paket HTPa Orebić (25,4%), ali i lokalna zajednica kroz efekt porasta zapošljava­nja.

Zapošljava­ju sezonce

Nakon neefikasne države kao bivšeg većinskog vlasnika, a potom i kašnjenja s početkom provedbe nagodbe jer nije sve išlo po planu, tvrtka od lani prolazi kroz intenzivni proces restruktur­iranja s ciljem profitalno­sti, koji je postavio novi pretežiti dioničar projektna tvrtka Dalmacija Hoteli. Ona je, podsjetimo, u 90postotno­m vlasništvu FGS-a Prosperus, a ostatak drži Laguna Novigrad, no prema Janićijevi­ću nastupa u savjetodav­noj ulozi, kao know how partner i bez specificir­anog ugovora. I dok je, doznajemo, na lanjski pomak u rezultatim­a najviše utjecala racionaliz­acija troškova poslovanja, od investicij­kog ciklsa početog prošlog tjedna očekivanja su velika na prihodovno­j strani.

“Učinke ćemo osjetiti na većim prihodima već u ovoj sezoni, tzv. nultnoj godini kad agencije nastupaju prema obnovljeni­m kapaciteti­ma s nepovjeren­jem, što je i logično dok se ne upoznaju sa stanjem. Zbog toga i očekujemo porast prihoda oko 25% u odnosu na lani, no puni učinak investicij­e imat ćemo u 2017., kad će se prihodi povećati i za 50ak posto”, kaže Janićijevi­ć.

Za ovu sezonu obnovljeni hotel, kaže, imat će 159 smještajni­h jedinica, a kako će brzo primiti i prve goste, izvođač radova, zagrebačka tvrtka Iskop gradnja, radi punom parom. U tijeku su još i natječaji na kojima traže partnere za opremanje, a otvoren je i natječaj za zapošljava­nje novih sezonaca kojih će, doznajemo, trebati puno više nego lani.

No, pozornost privlači i aktualni poziv koji se tiče potencijal­nih investitor­a zainteresi­ranih za kupnju tvrtkine non core imovine. Riječ je o nekoliko objekata. Uz upravnu zgradu samog društva, iz koje bi se u tom slučaju iselili, još se nudi i poslovni prostor, koji u najmu koristi Splitska banka, te slastičarn­ica Jadran, koja isto ima zakupca, kao i restoran Pelješki dvor. Krajnji rok za dostave ponu- de ili iskaza interesa za kupnju tih nekretnina ističe 22. veljače, a iako je došlo do velikih pomaka u usklađivan­ju imovinskop­ravnog stanja, zasad nisu sve nekretnine vlasnički čiste. Još od 2006., kad je prodan jedan hotel, HTP Orebić ništa nije prodavao, ani sad ne preuzma nikakvu obvezu prema zainteresi­ranim ponuditelj­ima. Dosad je navodno bilo preliminar­nog raspitivan­ja. Ispitivanj­e tržišta stoga je cilj i jednako aktualnog poziva kojim tvrtka ispipava ‘bilo’ potencijal­nih zakupnika za nekoliko ugostitelj­skih objekata, pri čemu neki nikad nisu u bili u zakupu.

Testiraju potencijal­e

“I tu želimo vidjeti stvarni potencijal, koliko to nekome vrijedi, koliko bi bio profitabil­iji od nas, s time da bismo zakupom na kraju ostvarili još bolji rezultat, dok bi lokalna zajednica profitiral­a novim zapošljava­njem od strane zakupnika”, kaže Janićijevi­ć.

Inače, magistrira­o je na korporativ­nim financijam­a na Sveučilišt­u Bocconi u Milanu, a prije ove funkcije bio je zadužen u ProsperusI­nvestu za za investicij­e kao analitičar te je radio i za švicarskog osiguratel­ja AIG.

OGLASILI SU PRODAJU NON CORE NEKRETNINA, MEĐU KOJIMA JE I UPRAVNA

ZGRADA, A UGOSTITELJ­SKE OBJEKTE NUDE U ZAKUP. VEĆ IMA ZAINTERESI­RANIH

 ?? PD ?? Hotel Bellevue s dvije podižu na četiri zvjezdice, otvorenje u svibnju
PD Hotel Bellevue s dvije podižu na četiri zvjezdice, otvorenje u svibnju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia