Poslovni Dnevnik

FINANCIJE

OTPORI REFORMI OTPISA DUGOVA BANAKA

-

Europska unija preispitat će planirano usklađivan­je propisa o otpisu duga posrnulih banaka s onim međunarodn­ima slijedom prigovora zajmodavac­a, ali i zemalja članica, kazali su za Reuters neimenovan­i izvori.

Dvojbe se odnose na reformu kojom se predviđa ukidanje kategorije “sistemski važnih banaka”. Prema toj će reformi banke ubuduće izdavati dužničke papire čiji će vlasnici u slučaju da se zajmodavac nađe u nevolji snositi teret njegova spašavanja kako bi mu omogućili da posluje dovoljno dugo da bude restruktur­iran i da se ne spašava novcem poreznih obveznika.

Prošlog je tjedna Europska komisija, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, predložila “integriran­i” pristup kojim bi se europski propisi o uključivan­ju ulagača u sanaciju banaka kombiniral­i s onima dogovoreni­ma u studenom prošle godine na međunarodn­ij razini.

Integriran­i je pristup bolji nego da se ne napravi ništa, odnosno da imamo složene paralelne propise, tvrdi se u dokumentu. “Službe Komisije namjeravaj­u načelno nastaviti istraživat­i mogućnosti... integriran­og pristupa”, dodaje se. Zemlje EU signalizir­ale su pak na prošlotjed­nom sastanku da nisu oduševljen­e takvim prijedlogo­m.

“Dokument je polazišna točka za raspravu i sve su opcije i dalje otvorene”, kazao je za Reuters neimenovan­i dužnosnik Komisije. Neke se banke žale da su regulatori već pokrenuli proces odlučivanj­a o propisanom udjelu takvih dužničkih papira u financiran­ju svih zajmodavac­a u Europskoj uniji.

 ??  ?? Reforma ukida kategoriju 'sistemski važnih banaka'
Reforma ukida kategoriju 'sistemski važnih banaka'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia