Poslovni Dnevnik

ChemChina ipak kupila Syngentu

Sklopljen posao Kinezi ponudili 43 mlijarde dolara

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Nakon višemjeseč­nih spekulacij­a kemijski div uspio je dogovoriti najveću kinesku akviziciju ikada

Nakon višemjeseč­nih spekulacij­a kineska kemijska kompanija ChemChina objavila je u srijedu da će za više od 43 milijarde dolara preuzeti švicarsku agrokemijs­ku kompaniju Syngentu. Riječ je o najvećoj kineskoj inozemnoj akviziciji te drugom najvećem spajanju u kemijskom sektoru poslije spajanja Dow Chemicala i Duponta vrijednog 130 milijardi dolara iz prosinca prošle godine. Švicarci ponudu ChemChine od 465 dolara po dionici Syngente i isplatu specijalne dividende od pet švicarskih franaka prije sklapanja ugovora ocjenjuju prihvatlji­vom jer je ekivalent cijeni od 480 franaka po dionici, koliko su tražili. U utorak je cijena Syngentine dionice iznosila 392 franka. Syngenta je prošlo ljeto odbila Monsantovu ponudu od 46 milijardi dolara te China National Chemicala od 42 milijarde dolara, što je potaklo sumnje da je prihvaćanj­e ponude rezultat pritisaka dioničara.

Michel Demaré, predsjedni­k Syngente, spajanje dviju kompanija vidi kao priliku za dugoročno ulaganje u inovacije te šansu za rast jer sad imaju izlaz na kinesko i druga rastuća tržišta. Potvrdio je da će Syngenta zadržati sjedište u Švicarskoj te izrazio povjerenje u ChemChinu.

Ren Jianxin, predsjedni­k ChemChine, najavio je da će uložiti napore da Syngenta zadrži prednost u poljoprivr­ednoj tehnologij­i.

 ??  ?? Ren Jianxin, predsjedni­k ChemChine i Michel Demaré, predsjedni­k Syngente
Ren Jianxin, predsjedni­k ChemChine i Michel Demaré, predsjedni­k Syngente

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia