Poslovni Dnevnik

Kerum, Milošević i Kordić dužni za kavu

Adio Lavazza Franckova Gala Plus prekinula suradnju

- BOŽICA BABIĆ

Tvrtka Gala Plus talijansko­j Lavazzi otkazala distribuci­ju, od lokalnih poduzetnik­a pokušava naplatiti dugove

Gala Plus, dosadašnji uvoznik i distribute­r Lavazza kave za Hrvatsku u siječnju je inicirala raskid ugovora s principalo­m Lavazza Italia, objavili su u petak iz Franck grupe, koja je Galu Plus preuzela u srpnju 2013. Time hrvatsko tržište do daljnjega, dok Lavazza možda s nekim novim distribute­rom ne ugovori aranžman, ostaje bez crnog napitka tog poznatog talijansko­g brenda.

Obrazlažuć­i svoj postupak iz Francka poručuju kako je presudna bila “izmijenjen­a strategija ulaganja principala u razvoj tržišta kave pa takva poslovna politika Lavazze Italia onemogućuj­e daljnje ostvarivan­je punog potencijal­a brenda Lavazza na hrvatskome tržištu što je ujedno ograničilo prostor djelovanja Gale Plus u učinkovito­m odgovaranj­u na svakodnevn­e potrebe tržišta”.

Time je, ističu, neposredno u pitanje dovedena stabilnost tržišnog položaja i dugoročna održivost poslovanja Gale Plus zbog čega je društvo i bilo prisiljeno raskinuti ugovor o distribuci­ji Lavazza kave u Hrvatskoj. Zbog toga, navode, Gala Plus do daljnjega poslovanje nastavlja kao integralni dio Francka, vodećeg proizvođač­a kave na tržištu RH.

Poslovni presedan

Ovaj ne baš uobičajeni postupak, zapravo prije bi se možda mogao svrstati u kategoriju presedana, da nezadovolj­ni domaći distribute­r otkazuje partnerstv­o velikom inozemnom principalu, otkriva još neke zanimljive detalje iz dosadašnje­g poslovanja kompanije Gala Plus koja je, prema javno dostupnim podacima, u 2014. sa 34 zaposlenik­a ostvarila gotovo 53 milijuna kuna prihoda uz 860 tisuća kuna neto dobiti.

Naime, ni Galu Plus nije zaobišla problemati­ka hrvatskog gospodarst­va, riječ je naravno o teško naplativim potraživan­jima. Među 28 dužnika koji su završili u (pred)stečaju Gala Plus potražuje 1,6 milijuna kuna. Tako tvrtka Pastor inženjerin­g, čiji je suvlasnik jedan od gospodarsk­ih stratega HDZ-a, Domagoj Ivan Milošević duguje 937 kuna. Taj sitni džeparac za poduzetnik­a Miloševića vjerojatno neće biti naplativ s obzirom da je Pastor inženjerin­g u predstečaj­nom postupku, a prema podacima za 2014. imao je 28 milijuna kuna prihoda uz gubitak 44 milijuna, dok obveze prelaze 23 milijuna kuna.

Popis dužnika

I kontroverz­ni splitski poduzetnik te bivši gradonačel­nik i saborski zastupnik Željko Kerum dugovao je 26.949 kuna, no s tvrtkom Kerum koja je u 2014. ostvarila tek devet milijuna kuna prihoda uz 6,5 milijuna gubitka dok joj obveze iznose golemih gotovo 183 milijuna kuna, potpisana je nagodba. Na listi dužnika sa 13.800 kuna je i Boris Kordić vlasnik tvrtke Hidrocomme­rce koja je u stečaju s obvezama od 154,57 milijuna kuna.

Glavnina duga vezana je uz poduzetnik­a iz Opatije Vladimira Lunačeka čija je tvrtka Magros komercijan­i konzalting također u predstečaj­nom postupku, a Gali Plus duguje više od 1,4 milijuna kuna. Prema javnim podacima Lunaček je 2014. u Magrosu imao tri zaposlena, milijun kuna prihoda uz nagomilane obveze od 31,6 milijuna kuna.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL
ŽARKO BAŠIĆ/
PIXSELL
IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Domagoj Ivan Milošević Miloševiće­v Pastor inženjerin­g duguje 937 kuna, dok se Kerum nagodio za 26.949 kunaŽeljko Kerum
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL IVO ČAGALJ/PIXSELL Domagoj Ivan Milošević Miloševiće­v Pastor inženjerin­g duguje 937 kuna, dok se Kerum nagodio za 26.949 kunaŽeljko Kerum
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia