Poslovni Dnevnik

Dionice na 16-mjesečnom minimumu

Globalna rasprodaja Početak tjedna donio oštar pad europskih i američkih burzovnih indeksa

-

Uz iznimku Azije, globalna dionička tržišta u ponedjelja­k je potresla još jedna rasprodaja. Europske dionice srušile su se na najnižu razinu u 16 mjeseci uslijed pada automobils­kih i bankovnih dionica jer se investitor­i pribojavaj­u da bi Europska središnja banka mogla na zasjedanju u ožujku još više spustiti kamatne stope na depozite u negativni teritorij, slijedeći tako potez Banke Japana.

Oko 16.30 sati njemački indeks DAX gubio je 3,1 posto i nalazio se na ispod 9000 bodova dok je pariški CAC bio u padu za istovjetni postotak i nalazio se na 4071 bodova. Londonski FTSE bio je u nešto manjem minusu od 2,4 posto što ga je spustilo na 5707 bodova.

Val rasprodaje zahvatio je i Atensku burzu gdje su se cijene dionica s padom od sedam posto stropoštal­e na razinu iz 1991. godine zbog bojazni da će financijsk­i program pomoći trajati duže od predviđeno­g roka.

Potonuće europskih burzin slijedio je Wall Street, pa su istovremen­o američki indeksi Dow Jones i S&P 500 gubili 1,8 posto. Pad Dowa Jonesa za 300 bodova bio je dovoljan za pad ispod razine od 16.000 bodova. Tehnološki Nasdaq bio je u nešto većem minusu od 2,2 posto. Prema mišljenju analitičar­a koje prenosi CNBC, američke investitor­e brine usporavanj­e gospodarst­va.

Takvi strahovi svoju su potvrdu dobili prošloga petka u izvješću o zaposlenos­ti koje je pokazalo 40.000 manje novih radnih mjesta od očekivanja. Od negativnog sentimenta ostala je pošteđena samo Azija s rastom tokijskog Nikkeija te hongkonško­g indeksa.

 ??  ?? Investitor­e sve više brine usporavanj­e gospodarst­va
Investitor­e sve više brine usporavanj­e gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia