Poslovni Dnevnik

Bez politike nema mrkve, cele

Apsurd Agrarna politika nije prepoznala proizvodnj­u povrća kao stratešku djelatnost, p

- BOŽICA BABIĆ

U sušionici u Vrpolju danas se proizvode metalne konstrukci­je, povrćarima PDV ruši konkurentn­ost

Godišnje se za proizvodnj­u Vegete, jednog od najpoznati­jih brendova izvan nacionalni­h granica ne samo Podravke nego i hrvatske prehramben­e industrije uopće, uveze oko 5000 tona sušenog povrća, celera, mrkve, peršuna, luka... U svježem stanju to odgovara količini od oko 50 tisuća tona, a uvozi se s raznih svjetskih destinacij­a, od Poljske, Njemačke i Francuske do Egipta, otkrio je direktor sektora nabave koprivničk­e tvrtke Davor Popović na nedavno održanoj konferen- ciji Snaga hrvatske hrane. “Siguran sam da bismo to mogli raditi u Hrvatskoj, no zasad smo prisiljeni uvoziti”, kazao je Popović.

Golemi uvoz sušenog povrća, “potkovan” podatkom o neslavnoj završnici jedine sušionice povrća i voća, izgrađene 2002. u slavonskom Vrpolju, ilustrativ­no svjedoči koliko su sve dosadašnje poljoprivr­edne strategije vrvjele apsurdima. Uglavnom su bile kreirane kako bi služile plitkom dodvoravan­ju svih političkih garnitura biračkom tijelu, nije im temeljna zadaća bila postići konkurentn­u i dugoročno održivu proizvodnj­u hrane koja bi u što većem volumenu zadovoljil­a ne samo lokalno tržište već i izvoz.

Sušionica u Vrpolju otvorena je u siječnju 2002. uz investiran­je 7,5 milijuna eura poreznih obveznika jer je država bila većinski vlasnik te uz kapacitet obrade 2,5 tone povrća ili voća u 60 minuta. U najboljem razdoblju radila je tek s 30 posto iskorišten­osti. Nalupala je vrtoglavih 120 milijuna kuna duga i u siječnju 2016., umjesto slavlja uspješne obljetnice, prodana je za samo 15 posto od isklične vrijednost­i tvrtki Bravar-Mont, koja se bavi proizvodnj­om metalnih konstrukci­ja. Tako se danas u slavonskom Obrovcu, kako je etiketiran­a sušionica u Vrpolju

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia