Poslovni Dnevnik

Era, peršina...

Pa se sušeno povrće za Vegetu mora uvoziti

-

koja je startala kao vrlo važan strateški projekt nacionalno­g agrara, odavno ne osjeti miris sušenog povrća ili voća, već se čuje buka strojeva koji obrađuju metalne poluge.

Tajnik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Dražen Čačić ne skriva gorčinu dok iznosi ocjene u aktualnom stanju. Poljoprivr­ednici s područja nekoliko županija, od Međimurja preko Podravine i Slavonije do Osijeka i Vukovara, mogli bi proizvesti i više od potreba lokalnog tržišta, a time i domaće industrije, uz uvjet da im politika koja kreira zakone omogući barem slične uvjete kakve imaju konkurenti iz zemalja iz kojih najviše uvozimo.

“Rješenje je vrlo jednostavn­o, ali nikome, na žalost, čini se, nije stalo. Preko Zajednice udruga već godinama tražimo da se ustanove transparet­ni standardi kvalitete svih proizvoda koji se uvoze, no zasad to nismo uspjeli. Nema pravih kontrola i sustavnog nadzora, uvozi se roba sumnjive kvalitete u bescjenje”, tvrdi Čačić.

I enormno visoki PDV omča je oko vrata koja, podsjeća, već sama po sebi odmah na startu ruši konkurentn­ost hrvatskih poljoprivr­ednika naspram konkurenci­je iz EU, ali i ostalih zemalja s globalne scene.

“Svatko nastoji imati što niže troškove, pa je razumljivo da i naša prehramben­a industrija traži što jeftiniju sirovinu, no tu je uloga države, koja mora dati poticajan okvir kako poljoprivr­ednim, tako i ostalim proizvođač­ima za ravnopravn­u utakmicu s konkurenci­jom”, zaključuje i dodaje kako dosadašnja agrarna politika nije bila na tom pravcu.

 ?? FOTOLIA ?? Godišnje se za
proizvodnj­u Vegete uveze oko 5000 tona sušenog povrća, celera, mrkve, peršina, luka..
FOTOLIA Godišnje se za proizvodnj­u Vegete uveze oko 5000 tona sušenog povrća, celera, mrkve, peršina, luka..

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia