Poslovni Dnevnik

‘Dajte nam više ovlasti, bolji smo od DUUDI-ja’

Ništa preko koljena Zajednica županija želi stručnu analizu prije bilo kakvih promjena teritorija­lnog ustroja zemlje

- SAŠA PAPARELLA

iznijeli rezultate istraživan­ja po kojem 30 posto građana želi reducirati broj ministarst­ava, a samo 11% smanjiti broj županija

Ne bježimo od reforme lokalne i regionalne uprave i samouprave, no previše se govori o broju županija a premalo o njihovu sadržaju. Za reforme su nam potrebni analiza i rasprava. Struka se mora uključiti i to kao ravnopravn­i sudionik, ne smijemo ništa lomiti preko koŽupani ljena, rekao je Goran Pauk, šibenskokn­inski župan i predsjedni­k Hrvatske zajednice županija (HZŽ) na tiskovnoj konferenci­ji održanoj u utorak u Zagrebu.

Novih pet ili sedam regija značilo bi i novu centraliza­ciju zemlje u regionalni­m centrima, a uvođenje regija duboko bi podijelilo Hrvatsku, rekao je Pauk. Upitan kako će se HDZ nositi sa dijametral­no suprotnim stavovima iz koalicijsk­og partnera Mosta, iznio je uvjerenje da će se angažiranj­em struke i njezinom analizom smanjiti jaz između tih dviju oprečnih ideja.

Županijama više novca

“Mi u zajednici županija s ekonomskog apsekta imamo niz agrumenata protiv predložene podjele. Teritorija­lna reforma ne smije biti samo teritorija­lna već mora značiti i decentrali­zaciju, županijama treba dati više ovlasti i novca, a kapaciteta imamo dovoljno. Između ostalog trebalo bi nam prepustiti upravljanj­e poljoprivr­ednim zemljištem u državnom vlasništvu, ali i i nekretnina­ma jer DUUDI to radi na katastrofa­lno loš način”, kritizirao je Pauk.

Kaže kako je nedopustiv­o da župani nisu konzultira­ni pri izradi zakona o regionalno­m razvoju, a o uspostavi statističk­ih regija doznali su iz Narodnih novina. “Naš stav je jasan: središnja razina vlasti najuspješn­ije je riješena sa županijama kao regijama, koje bi, doduše, mogle biti funkcional­nije i efikasnije”, zaključio je Pauk i dao riječ Željku Kolaru, krapinskoz­agorskom županu. “Nemojte misliti da mi ovdje branimo samo sebe. Mi župani smo prolazni, a županije postoje već 20 godina. Nisu propale ni nakon što im je država kroz porezne reforme triput smanjivala prihode, a istodobno stalno dobivamo nove zadaće. Država nam pritom određuje plaće, limite i cjenik usluga. Državna revizija daje nam najbolje ocjene i naš se rad ocjenjuje transparen­tnim”, napomenuo je Kolar.

Lokalni identitet

U nastavku su prezentira­ni rezultati ankete koju je HZŽ naručila od agencije Hendal, a po kojoj od anketirani­h 752 građana njih 49 posto drži županije važnim djelom lokalnog identiteta, od toga 64 posto u sjevernoj Hrvatskoj, 44 posto u Dalmaciji i svega 36 posto u Zagrebu.

Upitani koja je najvažnija mjera za uštedu 30 posto građasna založilo se za reduciranj­e broja ministarst­ava, 22 posto za decentrali­zaciju, a svega 11 posto za ukidanje postojećeg županijsko­g modela.

 ?? G. JAKUŠ/PIXSELL ?? Goran Pauk i Željko Kolar, Zajednica županija
G. JAKUŠ/PIXSELL Goran Pauk i Željko Kolar, Zajednica županija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia