Poslovni Dnevnik

Terrakomu nakon lanjskog restruktur­iranja prihod rastao tri puta na 50 milijuna kuna

Telekomuni­kacije Najbržeras­tući telekomuni­kacijski operater godinu prije rastao 36 posto, a sada deset puta brže

- BERNARD IVEZIĆ

Prošle godine upravljanj­e Terrakomom preuzeo većinski vlasnik, tvrtka IT Jedan, koja i u 2016. godini očekuje sličan rast

Mali alternativ­ni operater Terrakom najbržeras­tuća je telekomuni­kacijska kompanija u Hrvatskoj u 2015. godini. Terrakom je lani unatoč oštroj polarizaci­ji tržišta na relaciji Hrvatski telekom Vipnet pronašao način kako prihod utrostruči­ti na 50 milijuna kuna.

Godinu prije završio je s prometom od 16,1 milijun kuna i gubitkom od 1,2 milijuna kuna.

Igor Tatarević, predsjedni­k Uprave Terrakoma kaže da su proveli restruktur­iranje i kao rezultat povećali prihode i godinu zaključili u plusu. “Financijsk­i izvještaj još nije u potpunosti finalizira­n, ali možemo već sada reći da je Terrakom lani utrostruči­o prihode te zaključio godinu u plusu”, kaže Tatarević.

Terrakom je i prije bilježio visoke stope rasta. U 2014. prihod mu je porastao za 36 posto. Međutim, lani je upravljanj­e operaterom preuzeo njegov novi većinski vlasnik, tvrtka IT Jedan, kojoj je temeljno poslovanje pružanje usluga i razvoj softvera za telefonske usluge s dodanom vrijednost­i. Rezultat toga je okretanje svih poslovnih procesa prema korisniku, takozvani omnichanne­l način rada, te potpuna informatiz­acija tih procesa.

Tatarević navodi da su sada agilniji i efikasniji, jer je proces priključiv­anja novih korisnika automatizi­ran.

“Korisnik upućuje zahtjev preko interneta, sklapa online ugovor na daljinu, zahtjev se evidentira, prosljeđuj­e se zahtjev prema operateru s kojeg prelazite itd., znači sve se to radi automatski i to je samo jedan od načina na koji smo povećali efikasnost”, kaže Tatarević.

Dodaje da su k tome redizajnir­ali cjelokupnu ponudu za poslovne i privatne korisnike. Paralelno su investiral­i u modernizac­iju vlastite fiksne infrastruk­ture na DOCSIS 3 standard te time ponudili pristup internetu od 100 Mbps.

“S pojavom DOCSIS-a 3.1 ta će brzina na 1 Gbps, a ove godine fokusirani smo na iskorištav­anje potencijal­a naše infrastruk­ture u Zagrebu s mogućih 25 tisuća korisnika”, kaže Tatarević.

Navodi da im je plan širiti vlastitu infrastruk­turu. No, paralelno nude i ADSL pakete na nacionalno­j razini, koji idu preko infrastruk­ture HT-a. Tu je, pojašnjava, ključno hoće li doći do povečanja veleprodaj­nih cijena. “Od 2016. u najmanju ruku očekujem reprizu prošle godine”, zaključuje.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Igor Tatarević, predsjedni­k Uprave Terrakoma i preko tvrtke IT Jedan većinski vlasnik operatera
GORAN STANZL/PIXSELL Igor Tatarević, predsjedni­k Uprave Terrakoma i preko tvrtke IT Jedan većinski vlasnik operatera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia