Poslovni Dnevnik

Matijević, Mišković i Kostić su i ‘kraljevi mesa’

U POSLJEDNJE DVA DESETLJEĆA STOČNI FOND U SRBIJI JE OPADAO PO STOPI

-

Srpski seljak u prosjeku po kućanstvu uzgaja manje od dvije krave, dok je taj prjosek u Europskoj uniji oko 50 grla

Srbija je nekada imala dovoljno stoke da opskrbi cijelu bivšu Jugoslavij­u i da izvozi u Europu i Aziju dok danas uvozi meso. Danas se mesom bave poznati sroski poduzetnic­i Miodrag Kostić, Miroslav Mišković, Petar Matijević, Nebojša Šaponjić i drugi, pišu Večernje novosti.

Srpski seljak u prosjeku po kućanstvu uzgaja manje od dvije krave, dok je taj prjosek u Europskoj uniji oko 50 grla. U Srbiji danas ima oko 900.000 grla goveda, što je za 300.000 manje nego 2000. godine, dok je u proteklih 12 godina broj svinja smanjen za više od 600.000, pa ih danas ima oko 3,1 milijuna.

Povoljni uvjeti

Istovremen­o Srbija od izvoznika mesa postaje uvoznik. Tako je u 2014. u Srbiju uvezeno 55 tona svinjetine, najviše iz Mađarske i Hrvatske, ali i 82 tone živine. Osamdeseti­h godina Srbija je izvozila blizu 30.000 tona junetine, 2006. izvezla je 2300, a 2013. samo 500 tona. Danas junetinu gotovo da ne izvozi. “Stočarstvo je u Srbiji, i uz izuzetno povoljne prirodne uvjete, u velikoj krizi. U posljednje dva desetljeća stočni fond je opadao po stopi od tri do četiri posto godišnje. Razlozi su, navode Novosti, neriješeno pitanje financiran­ja te značajne djelatnost­i, gubitak tržišta, kako domaćeg tako i u izvozu, ali i onepostoja­nje bilo kakvih strateških rješenja”, kaže za Blic Branislav Gulan, analitičar i član odbora za selo SANU.

Broj svinja i ovaca blago raste od 2014. ali farmeri kažu da je situacija “od sjaja do očaja”. Cijena tovljenika je 2012. bila 25 dinara po kilogramu, 2014. godine 210 dinara, a sada je između 110 i 115 dinara, što se ne isplati jer je ispod cijene

Petar Matijević

Industrija mesa Matijević koštanja. Država svakog tovljenika subvencion­ira sa 1000 dinara. Subvencija od 1500 dinara bila bi dobra, a od .000 dinara idealna”, kaže za Blic Vukoje Muhadinovi­ć, vlasnik Industrije mesa Topola koja godišnje proizvede 60.000 svinja. Clemens Tönnies, vlasnik njemačke kompanije Tönnies,

Miodrag Kostić

MK Group namjerava u Srbiji otvoriti 20 farmi na kojima bi se godišnje uzgajalo oko tri milijuna svinja. Tönnies će doći u Beograd 22. veljače kada u vladi očekuju dogovor o investicij­i vrijednoj 420 milijuna eura. Cilj kompanije je suradnja sa srpskim poljoprivr­ednicima od kojih bi otkupljiva­li meso. Do sada je postignut dogovor za pet farmi u Banatu, a 10 farmi će biti dovoljno i za otvaranje kloanice. Tönnies je obiteljska tvornica mesa i najveći proizvođač mesa u Europi, koji godišnje preradi 16,4 milijuna svinja, 405.000 goveda i napravi promet od 5,6 milijardi eura.

“Većina naših bogataša se u na početku bavila uslugama”, kaže Ljubodrag Savić,

Miroslav Mišković

Delta agrar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia