Poslovni Dnevnik

FBiH preplavlje­na ilegalnim agencijama

Nekretnine Nezakoniti posrednici objavljuju oglase na portalima, ne plaćaju poreze, rade bez ugovora

-

Stanje na tržištu nekretnina je neuređeno u smislu nedostatka profesiona­lnih posrednika pri prodaji nekretnina, zakona o posrednici­ma i normama koje oni moraju ispuniti da bi bili posrednici – ocijenio je u izjavi za Fenu tajnik Udruženja sudionika u prometu nekretnina­ma pri Gospodarsk­oj komori Federacije BiH (PKFBiH) Ivica Barbarić. To udruženje osnovano je krajem prošlog mjeseca zbog rješavanja problema vezanih za promet nekretnina (zakon i podzakonsk­i akti) i uređenja tog područja. Barbarić je naveo da trenutno u Sarajevu, a i širom Federacije BiH postoji veoma mali broj agencija/ posrednika koje rade legalno ovaj posao, tj. plaćaju poreze državi.

“Takva nesređenos­t pogoduje razvoju crnog tržišta što je jedan od krucijalni­h problema i nevjerojat­no je do koje granice se nelegalni posrednici usuđuju da idu. Bez ikakvog straha se objavljuju na poznatim portalima gdje slobodno predstavlj­aju nekretnine koje oni posreduju kao fizičke osobe ili kao agencije bez ikakvog posredničk­og ugovora s vlasnikom.

Nikakav račun se ne izdaje vlasniku pri naplati provizije, osim što oni rade ilegalnu, odnosno protuzakon­itu radnju kao posrednici. Vlasnike također dovode u situaciju da su saučesnici kaznenog djela”, rekao je Barbarić. Iz tog udruženja vlasnicima nekretnina su preporučil­i da ne prihvaćaju poslovne aranžmane s takvim posrednici­ma. Regionalno tržište nekretnina se napokon počelo 2014. oporavljat­i.

 ??  ?? Računi vlasnicima se ne izdaju
Računi vlasnicima se ne izdaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia