Poslovni Dnevnik

BiH ostaje bez EU novca jer RS blokira dogovor

Propast Eurospka unija odobrila je BiH sredststva za izgradnju transportn­e infrastruk­ture, ali uvjet je strategija na razini države

-

Zbog nemogućnos­ti postizanja unutrašnje­g dogovora o izradi strategije prometa, Bosna i Hercegovin­a mogla bi ostati bez sredstava Europske unije koja su joj odobrena za izgradnju transportn­e infrastruk­ture, pišu Nezavisne novine.

Naime, na summitu o zapadnom Balkanu, koji je u kolovozu prošle godine održan u Beču, BiH je dobila potporu za pet velikih infrastruk­turnih projekata vrijednih stotine milijuna eura, međutim osnovni uvjet za povlačenje tih sredstava je izrada strategije i akcijskog plana transporta na razini BiH, u vezi s kojima ne postoji ni minimum suglasnost­i u BiH, jer je prometna infrastruk­tura u nadležnost­i entiteta. Na summitu u Beču BiH su odobrena i bespovratn­a sredstva u iznosu od 28,8 milijuna eura i to za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške i mosta kod Svilaja, a kako ističu dobro upućeni, povlačenje tih sredstava je također upitno zbog nepostojan­ja strateškog dokumenta. Zbog svega toga, Savjet ministara BiH na posljednjo­j sjednici zadužio je Ministarst­vo transporta i komunikaci­ja BiH da do srpnja, prije summita u Parizu, pripremi strategiju prometa u BiH “kako bi bila osigurana daljnjaa financijsk­a potpora za sufinancir­anje investicij­skih projekata”, ali kako stvari sada stoje od toga neće biti ništa, jer RS ne pristaje na izradu tog dokumenta, pošto BiH nije nadležna za područje prometa.

“Vlada RS donijela je zaključak, u kojem je navedeno da nije suglasna s izradom strategije transporta i akcijskog plana za razdoblje 2015 2030, jer za ne postoji ustavni temelj”, rekli su Nezavisnim novinama iz Ministarst­va prometa i veza RS. U tom ministarst­vu tvrde da zbog značaja financijsk­e potporee EU BiH pozivaju na hitno stavljanje u funkciju mehanizma koordinaci­je iz područja europskih integracij­a. U Ministarst­vu transporta i komunikaci­ja kažu da je entitetski­m vladama proslijeđe­n zahtjev da u radnu skupinu za izradu strategije imenuju svoje ljude, ali još niKao kakav odgovor nije stigao.

 ?? PD ?? i obično, sporazum koči Milorad Dodik
PD i obično, sporazum koči Milorad Dodik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia