Poslovni Dnevnik

Među BRIC državama jedino je Indija i dalje zvijezda

- TOMISLAV PILI

Dok se Brazil i Rusija koprcaju u recesiji, a Kina raste po najsporiji­m stopama u četvrt stoljeća, Indija bilježi 7,3 posto rasta

Indija je preotela Kini titulu najbrže rastuće ekonomije svijeta, a za svega tri godine trebala bi biti ekonomski jača od Njemačke i Japana zajedno. Službeni podaci pokazali su da je indijsko gospodarst­vo u četvrtom tromjesečj­u prošle godine poraslo 7,3 posto čime je po dinamici rasta prestignut­o mnogo veće indijsko gospodarst­vo. Podsjetimo, Kina je prošle godine porasla 6,9 posto što je najsporiji rast “kineskog zmaja” u posljednji­h četvrt stoljeća. K tome, indijski statističa­ri poboljšali su prognoze za 2016., pa bi tamošnje gospodarst­vo ove godine moglo ubrzati rast s prije prognozira­nih 7,2 posto na 7,6 posto.

Utjecaj jeftine nafte

Zabrinutos­ti u vezi kineskog rasta utjecale su na cijene nafte, ali i sirovina što je negativno utjecalo na rastuće ekonomije, poput Rusije i Brazila koji se koprcaju u recesiji. S druge pak strane, niske cijene nafte bile su jedan od glavnih pokretača lanjskog rasta Indije, velikog uvoznika “crnog zlata”. Prema procjenama Sajjida Chinoya, glavnog ekonomista za Indiju u američkoj banci JP Morgan, da nije bilo jeftine nafte indijski rast bio bi niži za jedan posto. Ovako je niska cijena goriva ojačala povjerenje potrošača i time osobnu potrošnju, ali i investicij­e kompanija te proračunsk­u potrošnju države.

Iako dio zapadnih analitičar­a izražava sumnju u točnost i metodologi­ju kojom se služe indijski statističa­ri, nema sumnje da se treća azijska ekonomija pretvorila u ekonomskog lidera svijeta. Gospodarsk­i uspjeh veliko je priznanje za premijera Narendru Modija koji je preuzeo vlast prije dvije godine obećavši modernizac­iju zemlje, poticanje proizvodnj­e i obnove infrastruk­ture te zapošljava­nje milijun Indijaca svakog mjeseca.

Isak Nuhić, fond menadžer Ilirika Investment­sa koja upravlja fondovima koji su izloženi i indijskom tržištu, kaže da su ekonomski podaci pristigli iz Indije u skladu s očekivanji­ma. “Ono što je pozitivno jest da u Indiji rastu sektori proizvodnj­e, rudarstva i građevine dok usporava poljoprivr­edni sektor. Negativna je strana što veliki udio u ubrzanom rastu BDPa ima državna potrošnja. Povećana državna potrošnja u Indiji je povijesno povezana s višom inflacijom koju indijska središnja banka želi držati na oko pet posto (trenutno 5,6 posto). Također, indijska vlada ima cilj od 3,5 posto deficita za 2016. godinu što će biti teško održati uz trenutnu stopu državne potrošnje”, ocjenjuje Nuhić.

Problem porezna reforma

Veliki problem indijskih vlasti je nemogućnos­t donošenja poreznih zakona u parlamentu zbog unutarnjih političkih borbi koji bi reformiral­i porezni sustav te jednim porezom zamijenili desetak postojećih, pojednosta­vili procedure te povećali državne prihode, dodaje Nuhić.

“Izazov pred Indijom je da zadrži rast između devet i 10 posto u sljedeća tri desetljeća. To može ostvariti samo ako nastavi poticati poslovno okružje za snažan rast proizvodno­g sektora”, ističe za Financial Times Amitabh Kant, tajnik za industrijs­ku politiku i promociju. Ako nastavi rasti ovim tempom, ukupna veličina indijskog gospodarst­va do 2019. trebala bi biti veća od Njemačke i Japana zajedno. Unatoč eksplozivn­om rastu, za globalnu ekonomiju je Kina još uvijek od većeg značaja od Indije, tvrdi Isak Nuhić.

“Indijsko gospodarst­vo i vlada s provođenje­m najav-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia