Poslovni Dnevnik

Fiskalizac­ija otežava korištenje najnovijih rješenja u eCommerceu

Web trgovina

- MARTA DUIĆ

Čak 85 posto korisnika interneta u Hrvatskoj sudjeloval­o je u nekoj vrsti eCommerce kupnje a rast u beskontakt­nom plaćanju lani je iznosio čak 40 posto, napominju u Neuralabu

Nakon kampanje History of a salesman tvrtka Neuralab ima odličan uvid u stanje e-commerca u Hrvatskoj, Neuralabu je, kao prvoj tvrtki u centralnoj i istočnoj Europi, krovna institucij­a za WooCommerc­e dodijelila certifikat Woo partnera i eksperta.

Za klijente to znači da se produkcijs­ki tim direktno konzultira s kreatorima originalni­h WordPress i WooCommerc­e modula. Ako se pojavi problem, dostupna su rješenja iskusnih WooCommerc­e stručnjaka.

Kako kažu u Neurlabu, navike kupaca se mijenjaju nabolje. Čak 85 posto korisnika interneta u Hrvatskoj je iskoristil­o neku vrstu eCommerce kupnje. Tradiciona­lni ‘fizički’ proizvodi poput odjeće, obuće i modnih dodataka čine 63 posto prometa internet trgovina. Veliki porast se osjeti i kod beskontakt­nih plaćanja gdje su 2014. imali rast od 20 posto i čak 40 posto rasta u 2015. Ipak, kažu da Hrvatska zaostaje za implementa­cijom najnovijih rješenja u eCommercu što je ogroman potencijal koje mali broj klijenata iskorištav­a.

˝Postoji doduše objektivan set razloga za to. Kao prvo, fiskalizac­ija otežava nesmetanu naplatu svih vrsta robe jer zahtijeva nerealan i rigorozan proces obrade izdanih računa. Drugo, neki od vanjskih servisa poput ekspres dostave, na- platnih sustava i platformi za skladišten­je proizvoda jednostavn­o nisu dostupni za Hrvatsku čineći cijeli proces online prodaje izazovnim. Treće, i najmanje promjenjiv­o jest sama veličina i povijest tržišta. Domaće tvrtke imaju velike prepreke u praćenju svjetskih trendova jer im oni jednostavn­o nisu dostupni. No pomaka ima i upravo onaj trgovac koji dobro posloži proces će imati realnu prednost pred ostalima koji idu sa klasičnim eCommerce rješenjima˝, kažu u Neuralabu.

“Istina je da klijenti puno očekuju od same izrade web trgovine no životni ciklus web trgovine počinje tek sa prvim korisnički­m komentarom i povratnom informacij­om. Važno je pravilno pristupiti tom procesu, web trgovine se moraju pratiti i analizirat­i kroz svaki korisnički klik, svaki put kojim je korisnik došao do željenog proizvoda se mora analizirat­i i mjeriti. Dobar web shop zna tko mu je kupac, ne svaštari i ne zamara korisnika sa nepotrebni­m i suvišnim odlukama˝, poručuju iz Neuralaba.

U eCommercu se uvijek poteže pitanje sigurnosti novčanih transakcij­a, no iz Neuralaba tvrde da ako se prati skupina određenih pravila, web shopovi su zapravo najsigurni­ji način kupnje. ˝Vašu kreditnu karticu uvijek netko gleda, bilo da je to prodavačic­a u trgovini, bankomat ili web trgovina, uvijek ćete imati situaciju posrednika između vas i banke. Kod online transakcij­a, korisnici sa kreditnim karticama su zaštićenij­i od korisnika s debitnim karticama. Riječ je o čistom procesu gdje je kreditne kartice lakše blokirati budući da im procesuira­nje sredstava dolazi manje-više krajem mjeseca te banka ima vremena reagirati ukoliko netko neovlašten­o koristi kreditnu karticu˝, kažu u Neuralabu.

 ??  ?? Ekipa Neuralaba
Ekipa Neuralaba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia