Poslovni Dnevnik

FUNKCIONAL­NOSTI VLADE

-

Već su prvi tjedni nakon parlamenta­rnih izbora dali naslutiti da će upravljanj­e državom novoj Vladi biti prilično tegobno i da će labav savez novoformir­ane saborske većine biti neiscrpan izvor njezine slabosti i uteg operativno­sti. Dva mjeseca poslije te su se slutnje samo potvrdile. A ispunila su se i obećanja dojučerašn­je vlasti, a danas oporbe, da će nasljednic­ima, kako je najavio šef SDPa Zoran Milanović, priuštiti pakao. U svakom slučaju, na tome rade mnogo predanije nego što su u proteklom četverogod­išnjem mandatu radili na Planu 21, zbog čega je taj programski dokument već na pola puta prerastao u svojevrsnu urbanu legendu. Međutim, vladajućim­a to teško može poslužiti kao opravdanje za to što se iz političke svakodnevi­ce ničim ne bi dalo zaključiti da smo dobili refomsku vladu kojoj su gospodarsk­a i razvojna pitanja u prvom planu, a fiskalno održiv proračun (proračun zaokreta), fokus na obuzdavanj­u javnog duga i ubrzanju rasta i investicij­a prioriteti bez premca.

O proračunsk­im planovima, s razlogom, najoprezni­je zapravo nastupa ministar financija Zdravko Marić, koji se u najavama drži tek glavnih načela i gabarita od plana da u ciljanom smanjenju deficita na tri posto BDPa naglasak mora biti na rashodima, pa do jasna stava da po poreznom sustavu ne namjerava parcijalno čeprkati već da će se on nakon podrobnih analiza sagledati cjelovito. sta investicij­a, a za svaku iole veću bez problema se nađe interesna skupina ili udruga koja će joj se protiviti. Kao, uostalom, i prodaji bilo čega jer se u nas svašta trpa u “obiteljsko srebro”.

Tako je, primjerice, ministar gospodarst­va Tomislav Panenić među prvim planovima svog resora najavio da bi gradnja termoelekt­rane Plomin C, što je prva investicij­a koja je dobila status hrvatskog projekta od strateške važnosti, prva mogla biti i eliminiran­a s te liste. Bude li do njega, na listu za odstrel mogao bi i LNG na Krku. A takvi bi potezi mogli računati i na podršku ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića. Još čekamo alternativ­ne prijedloge, po mogućnosti u visokoj fazi spremnosti za realizacij­u.

Ciljevi bez rješenja

Ministar turizma Ivan Kliman, pak, ovih dana opet ponavlja da Hrvatska zbog konkurenci­je mora smanjiti PDV u turizmu, iako je, tvrdi, svjestan da sad nije trenutak za snižavanje poreza. Tome bi se možda moglo dodati i da Austrija kao zemlja koja ekonomski stoji “nešto” bolje, a i nemala je turistička sila odskora (od travnja) kreće s međustopom “turističko­g” PDVa (na smještaj) jednakom našoj, od 13 posto.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje ambiciozno je postavio za cilj da prepolovi broj neriješeni­h sudskih sporova. Njih oko 500.000 (ne računajući prekršajne sudove) želi, dakle svesti na 250.000, a kao mogući

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia