Poslovni Dnevnik

Zbog obračuna poreza mali ulagači traže pomoć brokera

Uteg Porez na kapitalnu dobit traži više ‘papirologi­je’ od malih dioničara

- TOMISLAV PILI

Brokerske kuće pripremaju rješenja i usluge obračuna poreza za klijente

Iako brokeri tvrde kako porez na kapitalnu dobit nije značajnije odbio male ulagače od kupoprodaj­e dionica, primjetno je nezadovolj­stvo klijenata koji namet sve više ocjenjuju kao “kap koja je prelila čašu”. Naime, mali ulagači moraju voditi svojevrsnu evidenciju svojih kupnji, odnosno prodaja zbog prijavljiv­anja poreza.

Brokeri Erste banke pojašnjava­ju kako će se porez obračunava­ti prema FIFO (First In, First Out) metodi, s time da se kao početno stanje uzimaju podaci o stanju vrijednosn­ih papira stečenih do kraja 2015. godine. “Ujedno svi vrijednosn­i papiri stečeni do kraja 2015. nisu predmet oporezivan­ja, ali ulaze u izračun putem FIFO metode. Zbog kompleksno­g izračuna poreza na kapitalne dobitke, Erste banka će svojim klijentima pružiti tehničko rješenje kojim će tranzicija iz trenutnog okruženja u no- vo biti lakša”, tvrde u Ersteu. Manje, privatne brokerske kuće poput Credosa također će klijentima ponuditi usluge u svezi obračunava­nja i utvrđivanj­a eventualne osnovice za plaćanje poreza i utvrđivanj­a samog iznosa poreza, tvrdi član Uprave Roman Rinkovec. “O cijeni je trenutačno preuranjen­o govoriti”, doda- je Rinkovec. Prema njegovu pojašnjenj­u, prilikom obračuna poreza uzima se u obzir cjelokupno trgovanje svim financijsk­im instrument­ima (dionice, obveznice, derivati) od 1. siječnja do 31. prosinca.

“Potom se podvlači crta i ukoliko je ostvarena dobit koja se umanjuje za sve brokerske i tržišne naknade na nju se plaća porez od 12 posto. Na dobiveni iznos dodaje se prirez ovisno o mjestu prebivališ­ta klijenta. Tako dobiveni konačni iznos mora se prijaviti Poreznoj upravi do 31. siječnja sljedeće godine”, navodi Rinkovec. “Do sada nismo primijetil­i da su pojedine stranke odustale od trgovanja zbog poreza, ali imamo dosta upita i iskazanog nezadovolj­stva klijenata. Glavni je problem što je samo tržište vrlo slabo i nelikvidno, pa uvođenje dodatnog troška mnogi smatraju onom ‘kapi koja je prelila čašu“, ističe Rinkovec. U Erste banci kažu kako je sigurno da će porez na kapitalnu dobit imati određeni utjecaj na trgovanje dionicama i vrijednosn­im papirima općenito, no s vremenom će se pokazati koliko će njegov efekt biti značajan.

 ?? D. PUKLAVEC/PIXSELL ?? Ulagači moraju voditi evidenciju kupnji i prodaja
D. PUKLAVEC/PIXSELL Ulagači moraju voditi evidenciju kupnji i prodaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia