Poslovni Dnevnik

HNB ubrizgava bankama još novca za kredite

Dodatni monetarni poticaji Središnja banka sljedeći će utorak održatI prvu od četiri planirane strukturne repo operacije

-

Hrvatska narodna banka (HNB) idući će tjedan održati prvu od četiri strukturne repo operacije planirane za ovu godinu, čime bankama otvara pristup dugoročnij­im izvorima kunske likvidnost­i po konkurentn­oj kamatnoj stopi, najavljeno je u utorak iz HNBa.

Prva strukturna repo aukcija održat će se u utorak 16. veljače, s namirom 18. veljače, fiksnom repo stopom od 1,8 posto i dospijećem 18. veljače 2020. godine, navodi se u priopćenju središnje banke, koja je danas obavijesti­la banke o održavanju prve strukturne repo operacije.

Tim operacijam­a HNB otvara bankama pristup dugoročnij­im izvorima kunske likvidnost­i po kamatnoj stopi konkurentn­oj ostalim izvorima kunske likvidnost­i banaka, pri čemu će kao kolateral prihvaćati dužničke vrijednosn­e papire izdavatelj­a iz Hrvatske, podsjećaju iz HNBa. “Time strukturne repo operacije omogućavaj­u bankama da intenzivni­je i uz povoljnije uvjete kreditiraj­u gospodarst­vo i stanovništ­vo u domaćoj valuti. Ukupni učinak planiranih strukturni­h operacija ovisit će o zanimanju banaka za ovaj mehanizam monetarne politike, a preliminar­no se procjenjuj­e približno jednakim spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod”, ističe se u priopćenju. Prema neslužbeni­m informacij­ama, ukupni učinak planiranih strukturni­h repo operacija u ovoj godini procjenjuj­e se na oko tri milijarde kuna.

 ?? PATRIK MAČEK/PIXSELL ?? Guverner HNB-a Boris Vujčić
PATRIK MAČEK/PIXSELL Guverner HNB-a Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia