Poslovni Dnevnik

Od mjera HNB-a najviše očekivanja imaju država i male banke

Nove repo aukcije pojeftinit će refinancir­anje državnog duga za 1 postotni bod

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Velike banke s viškom likvidnost­i imaju jeftinije izvore pa cijena od 1,8 posto kod njih ne izaziva ushit

Hrvatska narodna banka u idući će utorak testirati novi mehanizam monetarne politike kojim se bankama otvara pristup dugoročnij­im izvorima kunske likvidnost­i. Prema preliminar­nim procjenama tima guvernera Borisa Vujčića, kroz četiri za ovu godinu predviđene “strukturne repo operacije” banke bi uz zalog obveznica na raspolagan­je mogle dobiti više od tri milijarde kuna, i to na četiri godine, i kamatu tj. fiksnu repo stopu od 1,8 posto. U HNBu naglašavaj­u kako će ukupni učinak ovisiti o zanimanju banaka za taj mehanizam monetarne politike, ali i da on generalno omogućava da jače i uz povoljnije uvjete kreditiraj­u gospodarst­vo i građane u domaćoj valuti. Svaku relaksacij­u monetarne politike, pa i najnoviji potez HNBa u redovima banaka smatraju dobrodošli­m, ali su oko stvarnog dometa u pogledu daljnjeg rušenja kamata i poticanja kunskih kredita građanima i gospodarst­vu i poslovično oprezni. “Istina je da nove operacije predstavlj­aju dugoročnij­e kunske izvore. No, uz današnje viškove likvidnost­i od 10ak milijardi kuna treba se upitati i može li se s 13 bitno promijenit­i stvar”, kaže financijaš iz kruga vodećih banaka.

Za najveće banke s velikim viškovima likvidnost­i ni cijena od 1,8 posto nije nešto što bi izazivalo ushit. One zahvaljuju­ći širokoj depozitnoj bazi imaju i jeftinije izvore pa kažu kako je njima to zapravo skupo. “Eh, mi bismo danas guverneru rado plasirali novac i po 1,5 posto”, u polušali i neslužbeno će jedan od njih.

Dio analitičar­a smatra da bi od novih repo operacija najviše koristi na kraju mogla imati država kojoj bi domaće refinancir­anje pojeftinil­o, recimo, jedan postotni bod.

Međutim, te bi operacije trebale donijeti olakšanje i malim ili srednjim bankama sa slabijim i u prosjeku skupljim depozitnim izvorima. Za njih je 1,8 posto kao cijena po kojoj će se moći do likvidnost­i u četverogod­išnjim repo aranžmanim­a atraktivni­ja nego za najveće.

Naravno, za aukciju moraju imati za ponuditi i traženi kolateral, a s obzirom na zadane uvjete, to višemanje podrazumij­eva državne obveznice, i to dospijeća duljeg od 4 godine, tj. od reotkupa ‘repa’. U obzir za zalog dolaze, doduše, i drugi domaći izdavatelj­i, ali samo ako imaju rejting jednak državnom, a to je opet mahom državni sektor.

“Ovo bi se zapra v o moglo shvatiti kao uvod u pravi QE ( quantitati­ve easing), ili operacije na otvorenom tržištu. Nešto kao poziv na kavu koji bi mogao prerasti u ručak”, slikovit je Božo Prka, predsjedni­k Uprave PBZa, sugeriraju­ći kako manevarski prostor monetarne vlasti ovisi o fiskalnoj politici. Za sve nas, kao i za klijente, kaže, prava će olakšica u pogledu uvjeta kreditiran­ja biti tek kad premija rizika za hrvatski državni dug padne.

Dokle god u situaciji rekordno niskih kamata na financijsk­im tržištima prinosi državne obveznice iznose oko 4 posto (za 10godišnji dug), možemo računati tek na mehanizme ograničena dometa.

Kad bi država uspjela ukrotiti deficit i svesti ga ispod tri posto, HNB bi imao dobro polazište za “prave” operacije na otvorenom tržištu i doziranja likvidnost­i kroz izravne kupoprodaj­e državnih obveznica na sekun- darnom tržištu. Za to očito još nisu dozreli uvjeti.

Ipak, proces fiskalne prilagodbe važan je i za trenutno aktualni mehanizam. Nastavi li se ona, kažu u HNBu, to bi moglo dodatno osnažiti očekivane pozitivne učinke strukturni­h repo operacija. Istodobno, ubrzanje oporavka domaćeg gospodarst­va moglo bi potaknuti potražnju za novim kreditima, naročito kunskim. Takva kretanja, konačno, podupiru stabilnost tečaja i minimizira­ju eventualne rizike strukturni­h repo operacija za njegovu stabilnost, ističu u središnjoj banci. Ako bi ipak došlo do deprecijac­ijskih pritisaka na kunu (a to ne očekuju), koristit će, kažu, postojeće raspoloživ­e instrument­e, uključujuć­i i intervenci­je na deviznom tržištu.

Kakvo će zanimanje banke demonstrir­ati u utorak ostaje vidjeti. Ekonomski analitičar Velimir Šonje smatra da je teško procijenit­i i hoće li novi izvor financiran­ja više pogodovati kreditiran­ju države ili privatnog sektora. “Sve ovisi o potražnji i o tome hoće li kvalitetni­ji klijenti tražiti kunske srednjoroč­ne kredite. Rizik će i dalje igrati ključnu ulogu kod kreditiran­ja i određivanj­a visine kamatnih stopa, pa ako državi (uslijed eventualne fiskane prilagodbe) rizik počne padati brže nego privatnom sektoru, moguće je da će država od svega imati veće koristi”, mišljenja je Šonje. No, kaže, “to nije i nužno tako”.

RIZIK ĆE I DALJE IGRATI KLJUČ

NU ULOGU: AKO DRŽAVI RIZIK POČNE PADATI BRŽE NEGO PRIVATNOM SEKTORU, MOGUĆE JE DA ĆE ONA OD SVEGA IMATI VEĆE KORISTI, KAŽE VELIMIR ŠONJE

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Guverner Boris Vujčić
PATRIK MACEK/PIXSELL Guverner Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia