Poslovni Dnevnik

Umjesto Zagorčeve Cascade, novi hotel, otvorenje u lipnju

Poduzetnik Tomislav Marinov na mjestu propalog trgovačkog centra otvara hotel sa 4 zvjezdice

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Prenamjena stoji 75 milijuna kuna, od čega je 22 milijuna plaćena zgrada koju je podigao Vladimir Zagorec

Nesuđeni trgovački centar Cascade, koji je dovršen 2009. a profunkcio­nirao zapravo nije nikada, uskoro će napokon dobiti novu namjenu.

Na lokaciji Prebendars­ki vrtovi, pri kraju zagrebačke Tkalčeviće­ve ulice, već u lipnju trebao bi biti otvoren hotel Academia s četiri zvjezdice. Projekt prenamjene ukupno je težak 75 milijuna kuna, od čega je sa 22 milijuna kuna 2014. plaćena nekretnina iz stečajne mase propale tvrtke Illuminati­o.

Radovi na tih 18.000 kvadrata su u punom jeku, miču se staklene stijene, ruše se zidovi i grade novi. Kako bi se iz niza malih i mračnih dućana dobio odgovaraju­ći prostor za hotel, ispiljene su ogromne rupe na ukupno tri etaže i tu je probijen svjetlarni­k. U planu su 52 sobe i četiri apartmana, a kapacitet garaže povećat će se na 170 parkirališ­nih mjesta.

Crkveno zemljište

Iako se u medijima dosta spekuliral­o o ulozi Crkve koja je sudjeloval­a u projektu Cascade, naš sugovornik, koji zasad želi ostati anoniman, tvrdi da se njezin udjel sada svodi na otprilike trećinu novog projekta, a što je okvirna vrijednost crkvenog zemljišta na kojem je Cascade izgrađena.

Investitor u hotel Academia je tvrtka Exportdrvo Projekti iz Zagreba u vlasništvu Tomislava Marinova, poduzetnik­a s udjelima u desetak tvrtki širokog spektra.

Na vrhu zgrade već su otvoreni apartmani, koji unatoč buci s gradilišta dobro popunjeni, a uskoro će se uklopiti u planirani hotel. Novi vlasnik je isprva htio napraviti manji hotel, na drugom i trećem katu, a prvi kat htio je iznajmiti. Interes su pokazali Ivica Mudrinić i Ivana Šoljan sa svojim novim projektom, no posao ipak nije sklopljen pa je odlučeno da na prvom katu bude recepcija hotela, desetak soba, fitness, wellness, 2000 kvadrata trgovačkog centra i polivalent­na dvorana za 250 ljudi, a u prizemlju bistro. Hotel Academia bit će spas za projekt Cascade koji je nekoć pokrenuo ratni profiter Vladimir Zagorec, a oživjet će i susjedni Centar Kaptol.

Posao izgradnje trgovačkog centra Cascade išao je preko Zagorčeve tvrtke Molteh. Iako se u najavama Zagrepčane uvjeravalo da će “moći uživati u Cascadinih sedamdeset­ak luksuznih trgovina i vrhunskim restoranim­a te u opuštenoj atmosferi lounge barova” projekt nije zaživio, opstali su samo jedan kafić i podzemna garaža. U međuvremen­u je Zagorec dio udjela u vlasništvu prepustio Sintra investu iz Lihtenštaj­na, 2008. Molteh mijenja ime u Illuminati­o a 2012. odlazi u stečaj.

Prodaja nekretnine nije išla glatko. Početna cijena bila je 179,5 milijuna kuna, no zbog nedostatka interesa propalo je ukupno 14. dražbi, a tek na 15. prošla je cijena od 22 mil. kn, koliko je platio Marinov. Iako se pričalo da će tu biti sagrađen crkveni muzej, naš sugovornik to demantira i tvrdi da će na drugoj lokaciji u centru otvoriti muzej posvećen izumima kojima su Hrvati zadužili svijet.

TRGOVAČKI CENTAR CASCADE OTVOREN JE 2009. A

PROPAO JE 2011., UMJESTO NAJAVLJENI­H 70 TRGOVINA I VRHUNSKIH RESTORANA OSTALA JE RADITI SAMO PODZEMNA GARAŽA

 ?? MARKO
LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Radovi će biti gotovi do lipnja ove godine
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Radovi će biti gotovi do lipnja ove godine
 ??  ?? Ekskluzivn­a adresa napokon dobiva sadržaj
Ekskluzivn­a adresa napokon dobiva sadržaj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia