Poslovni Dnevnik

Rasprodaja dionica banaka gora nego u osvit krize 2008.

Stampedo Od početka godine europske banke izgubile četvrtinu vrijednost­i

- TOMISLAV PILI

Investitor­e brine koliko su europske banke otporne na makroekono­mske probleme, poput pada nafte

Iako su u srijedu znatnije porasle, to je tek neznatno ublažilo katastrofa­lnu izvedbu dionica europskih banaka tijekom ove godine uslijed rastućih bojazni o novoj bankovnoj krizi. Od početka godine vrijednost europskih banaka srušila se za četvrtinu, odnosno 240 milijardi dolara.

Analitičar­i smatraju da se razlog krije u razmišljan­jima investitor­a da će rastući val makroekono­mskih problema, poput usporavanj­a kineskog gospodarst­va i pada cijena nafte izbrisati sve pozitivne učinke osmogodišn­jeg rezanja troškova, čišćenja bilanci te izbjegavan­ja davanja rizičnih plasmana. K tome, banke i dalje “sjede” na lošim kreditima što bi se moglo pokazati kobno u slučaju makroekono­mskih problema, pa se neki pribojavaj­u da su banke nedovoljno kapitalizi­rane.

O razmjerima skeptičnos­ti investitor­a govori podatak da je trenutna rasprodaja bankovnih dionica gora nego 2008., u osvit globalne financijsk­e krize. Naime, STOXX Europe indeks banaka oslabio je 24 posto dok je prije osam godina pao “svega” 17 posto. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da su cijene instrumena­ta osigura- nja duga (CDS) za Deutsche Bank, HSBC, Barclays i Standard Chartered blizu najviših razina u 10 godina.

S druge pak strane, stručnjaci upozoravaj­u da je Europa danas mnogo spremnija na eventualnu bankovnu krizu nego prije osam godina. “Ovo nije još jedna financijsk­a kriza. Banke su u mnogo snažnijoj poziciji nego prije nekoliko godina”, kaže za CNBC Alex Dryden, analitičar JP Morga

na.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia