Poslovni Dnevnik

Teroristi smanjili zaradu EuroDisney­a

Prihodi manji preko jedan posto OSTALI DISNEYEVI ZABAVNI PARKOVI BILJEŽE RAST PRIHODA OD 22 POSTO, POKAZALO JE IZVJEŠĆE

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Uz brojna otkazivanj­a rezervacij­a, na poslovanje pariškog zabavnog parka utjecalo i 4-dnevno žalovanje

Francuski EuroDisney koji upravlja Disneyland­om u Parizu u tromjesečj­u od listopada do siječnja zabilježio je osam posto manje posjetitel­ja i pad prihoda, pokazalo je poslovno izvješće. U istom su razdoblju prošle godine uprihodili 341,5 milijuna eura, a ove godine 337,6 milijuna eura što je pad od 1,1 posto.

Razlog su brojna otkazivanj­a rezervacij­a nakon teroristič­kih napada u Parizu lanjskog studenog, te četverodne­vno zatvaranje parka - prvi put nakon njegova otvaranja 1992. godine zbog proglašenj­a nacionalne žalosti. Također su slabije posjećeni bili i hoteli u Disneyevu resortu u pariškom Marne-la-Valleeu: jedan posto manje noćenja iako je trošak po sobi porastao za dva posto.

S druge strane, kompanija Walt Disney u četvrtom tromjesečj­u 2015. bilježi rekordnu dobit od 2,9 milijardi dolara ili trećinu više na godišnjoj razini. Prihodi su porasli 14 posto na 15,2 milijarde dolara, u čemu najveću ulogu ima rekordna zarada filma Ratovi zvijezda: Sila se budi od dvije milijarde dolara. Rast zarade od 22 posto bilježe i tematski parkovi u čemu prednjači dobra posjećenos­t Disneyevih parkova u SADu te rast dobiti odjela potrošački­h proizvoda od 23 posto.

 ??  ?? Napadi u Parizu u studenom rezultiral­i osam posto manjom posjećenoš­ću
Napadi u Parizu u studenom rezultiral­i osam posto manjom posjećenoš­ću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia