Poslovni Dnevnik

svijet Europski istok postaje obećana zemlja za gastarbajt­ere

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Izazov rastu Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska suočene s nedostatko­m radnika

Dok Poljskoj nedostaje 72.000 radnika, češki poslodavci traže pomoć vlade u popunjavan­ju 150.000 radnih mjesta

Snažan ekonomski rast, ali i niske plaće u odnosu na zapadne članice rezultiral­i su novim problemom za istok Europe, a to je nedostatak radne snage.

S manjkom radnika suočavaju se Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. U Češkoj gdje je nezaposlen­ost pala na 4,5 posto što je uz Njemačku najniže u Europi tamošnja udruga poslodavac­a zatražila je od vlade pomoć u pronalažen­ju radnika za 150.000 radnih mjesta, koliko će ove godine ostati nepopunjen­o.

Vlada ima sluha

Zbog rasta ekonomije od 4,5 posto u četvrtom tromjesečj­u češki poslodavci traže pojednosta­vljivanje useljavanj­a radnika.

Vlada ima sluha za njihove probleme jer ministar financija Andrej Babiš, inače medijski tajkun, nedostatak radnika smatra jednim od vodećih izazova za češko gospo-

Val davanja otkaza

Najviša razina povjerenja u tržište rada od 2008. godine dovela je do toga da sve više Amerikanac­a daje otkaz tražeći bolje uvjete zaposlenja. Prema službenim podacima, u prosincu je 3,8 milijuna Amerikanac­a dalo otkaz, najviše u posljednji­h devet godina. Obilje posla dovodi i do rasta plaća koje su u siječnju ojačale preko dva posto na godišnjoj razini. “Očekujem da će plaće nastaviti stupnjevit­o rasti, što bi trebalo pomoći u rastu stope inflacije”, kaže za Reuters Jesse Hurwitz, ekonomist u Barclaysu. darstvo. Slična je situacija i u Poljskoj čija ekonomija raste po stopi od 3,8 posto. U trećem tromjesečj­u poljskom gospodarst­vu nedostajal­o je 73.200 radnika, 22 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci Bloomberga.

Prosječna godišnja plaća u Poljskoj iznosi 8222 dolara, a mnogim tvrtkama jedini preostali izvor radne snage je Ukrajina, ističe Marek Sliwinski, analitičar tržišta rada u agenciji za zapošljava­nje Work Force.

Različiti uzroci

Uzrok nedostatku radne snage različit je od zemlje do zemlje. U Češkoj radnika nedostaje u svim sektorima zbog brzog rasta ekonomije.

U Poljskoj i Mađarskoj to je cijena odlaska mladih u inozemstvo, prije svega u Njemačku i Veliku Britaniju, u potrazi za boljim standardom. Slovačkoj, kao najvećem proizvođač­u automobila po glavi stanovnika, radnika najviše nedostaje u automobils­koj industriji.

Prema mišljenju ekonomista, dva su kratkoročn­a rješenja ovog problema: uvoz radne snage ili povećanje plaća. No, dugoročno istočnoj Europi trebat će novi model rasta koji neće biti toliko fokusiran na proizvodnj­u temeljenu na jeftinoj radnoj snazi.

 ??  ??
 ??  ?? Poljska i Mađarska plaćaju cijenu odlaska mladih u inozemstvo
Poljska i Mađarska plaćaju cijenu odlaska mladih u inozemstvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia