Poslovni Dnevnik

Tehnika blokirana, sporno 30 mil. kn

Iako službenih potvrda nema, u pozadini je navodno spor sa Zagorje Tehnobeton­om

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Prvi put u crvenom Iako službenih potvrda nema, u pozadini je navodno spor sa Zagorje Tehnobeton­om

U Tehnici tvrde da poduzimaju sve kako bi riješili problem te očekuju brzo rješavanje situacije

Zagrebačka Tehnika jučer je preko Zagrebačke burze izvijestil­a o svojoj blokadi, a kao razlog navela je “da se kod Trgovačkog suda u Zagrebu vodi parnični postupak u kojem je donesena prethodna mjera zabrane raspolagan­ja određenim novčanim iznosom, usljed čega je blokiran poslovni račun”.

“Uprava poduzima maksimalne napore u cilju ukidanja prethodne mjere te se očekuje rješavanje u najkraćem roku”, naveli su iz ove tvrtke.

Inače, račun Tehnike time je prvi put u njezinoj dugoj povijesti završio u crvenom, a prema portalu Poslovna.hr. riječ je o svih 15ak računa koje imaju kod desetak banaka.

Generalni direktor Tehnike Filip Filipec koji je nedavno dobio i novi mandat na sljedećih pet godina, nije bio dostupan za pojašnjenj­e, što je i logično s obzirom na izvanredne okolnosti u kojima se tvrtka preko noći našla. Za očekivati je da je odmah stupio u akciju, kako u razgovore kojima je cilj brzo tvrtku oblokirati, što je najavljeno, tako i vezano uz žalbu na prethodnu mjeru.

Stari spor

Iz građevinsk­ih krugova u kojima je informacij­a snažno odjeknula neslužbeno se doa znaje, da je ova mjera donesena u nekoliko godina staroj parnici u kojoj je Tehniku tužila tvrtka Zagorje Tehnobeton, pa se na sudu raščišćava­ju odnosi između dva partnera iz posla gradnje naselja Jelkovec u Zagrebu u kojem je Zagrebački holding bio investitor. Tehnika je bila glavni izvođač, Zagorje Tehnobeton podizvođač u poslu koji je, tvrde upućeni, završio na sudu s tužbenim zahtjevom u iznosu od 30ak milijuna kuna, koliko navodno iznosi i blokada poslovanja Tehnike.

Zagorje Tehnobeton, predstečaj­ni dužnik koji još nije sklopio nagodbu na sudu jer se vode četiri upravna spora, prema našim izvorima još traži strateškog partnera. Navodno o tome pregovora, no pojedinost­i nisu poznate. Trenutno imaju preko 300 radnika i uredno isplaćuju plaće, kaže njihov predstečaj­ni povjerenik, a proveli su i manju reorganiza­ciju poslovanja u kojoj je dio radnika dobio otkaze.

Zamrznuta sredstva

No, prethodna mjera čini se trenutno im neće pomoći jer se njome u okviru parničnog postupka rezerviraj­u sredstva na posebnom računu, kako bi se mogao namiriti tužitelj, tj. ovrhovodit­elj tek u slučaju da uspije u parnici.

Navodno se ta sredstva niti ne oročavaju, a s obzirom na trajanje parnica do pravomoćno­sti, sredstva mogu i godinama biti zamrznuta, pa s njima nitko ne može raspolagat­i.

U zadnje vrijeme navodno će sve češće prethodna mjera koristi kako bi se osigurala naplata.

RAČUNI TVRTKE SU BLOKIRANI JER JE TRGOVAČKI SUD U ZAGREBU DONIO PRETHODNU MJERU O ZABRANI RASPOLAGAN­JA SREDSTVIMA

 ??  ??
 ?? D. VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Filip Filipec, generalni direktor Tehnike
D. VIŠNJIĆ/PIXSELL Filip Filipec, generalni direktor Tehnike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia