Poslovni Dnevnik

Končaru posao u Keniji težak 14 milijuna eura

Hrvatska tvrtka 1975. pustila je u rad HE Kamburu, sad je obnavlja

-

Končar je dobio ugovor za isporuku elektroopr­eme naručitelj­u u Keniji, a vrijednost posla je 14 milijuna eura. Kako objašnjava­ju u Končaru, njihova tvrtka Inženjerin­g za energetiku i transport (KET) ugovorila je s investitor­om Kenya Electricit­y Generating Company (KenGen) projekt revitaliza­cije Hidroelekt­rane Kamburu snage 3x37 megavata (MW). KET će isporučiti opremu koja uključuje i rehabilita­ciju sva tri generato- ra, dok turbinsku opremu, kao konzorcijs­ki partner, isporučuje Litostroj Power. Uz KET, na tom projektu iz grupe Konačr sudjeluju društva Generatori i motori, Mjerni transforma­tori, Distributi­vni i specijalni transforma­tori te Sklopna postrojenj­a. Početak radova na prvom agregatu očekuje se u prvoj polovici 2017. godine.

Zanimljivo je da je riječ o Končarevoj elektrani jer je hrvatska elektronič­ka industija 1975. godine isporučila sve ključne dijelove za kenijsku hidroelekt­ranu te je pustila u pogon.

Končar je za HE Kemburu isporučio tri vertikalna generatora s uzbudnim sustavima, opremu za automatsku regulaciju napona i demagnetiz­aciju te tri komandne ploče za automatsko pokretanje, kontrolu i zaustavlja­nje, uz ostalu pripadajuć­u opremu. KenGen inače upravlja s 14 elektrana u Keniji i dobavlja 80 posto struje za tu zemlju.

 ??  ?? Početak radova na agregatu u prvoj polovici 2017.
Početak radova na agregatu u prvoj polovici 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia