Poslovni Dnevnik

Ulagači u turizam zavapili za stabilnom investicij­skom klimom

Od 300 sudionika barem polovica veći ulagači

-

Novca na tržištu kapitala ima puno, investitor­i traže nove projekte, i to sve više u regiji u kojoj je i Hrvatska, no iako ih zanima ulaganje u destinacij­e na Jadranu, kao i u Zagrebu, trebaju stabilnu investicij­sku klimu, koju Hrvatska još nema. Trebaju nam stabilna fiskalna politika, transparen­tnost i brzo donošenje odluka i prostorno planiranje, složili su se sudionici četvrtog Adria Hotel Foruma.

Iako je na istočnom Jadranu realiziran­o manje od 1% investicij­skih transakcij­a cijele Europe, visok interes sudionika za Forum, a od 300tinjak sudionika barem polovica su veći ili manji ulagači, pokazuje značajan rast interesa ulagača i operatera za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju. Prilike za ulaganje u Hrvatskoj razmatraju vodeći svjetski fondovi kao što su Starwood Capital, South European Investment Company, NHC Capital, ali i hotelski operateri poput InterConti­nentala, Hyatta, Marriotta.

“Radit ćemo na podizanju poslovne konkurentn­osti, aktiviranj­u neiskorišt­enih potencijal­a, kao što su bivša vojna imovina te brojne ‘brownfield’ investicij­e”, rekao je na otvorenju premijer Tihomir Orešković. Sanja Čižmar iz Horwath HTL istaknula je kako je u Hrvatskojp­ovat investicij­e niži za luksuzne hotele nego za nešto niže kategorije, a prosječno ulaganje po sobi u 2015. je iznosilo 130 tisuća eura.

Da interes za regiju postoji, potvrdio je crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenovi­ć, navodeći impresivne brojke o hotelskim investicij­ama koje je Crna Gora privukla nizom olakšica za ulagače. “U Crnoj Gori u posljednje su dvije godine sagrađena 32 hotela, a u idućih pet godina planira se gradnja još 76 hotela s oko 8000 ključeva. Investitor­ima smo za ulaganje u luksuzni smještaj, održive projekte i investicij­e u cjelogodiš­nje poslovanje dali porezne olakšice, oslobodili ih komunalnih naknada, a u proceduri su novi zakoni u prostornom planiranju koji će dodatno olakšati proceduru”, objasnio je Gvozdenovi­ć.

Zbog još visoke netranspar­entnosti i sporosti u donošenju propisa te fiskalne nesigurnos­ti, investitor­i u Hrvatskoj moraju imati puno strpljenja i emocije. Burak Baykan iz turske Dogus Grupe tvrdi da se njima trud isplatio te da su ulaganja u destinanci­je s bogatim kulturnim naslijeđem poput Šibenika isplativa i jamče povrat. Predsjedni­k Uprave Maistre Tomislav Popović ističe da Adris nije zažalio za ulaganjima u hotele visoke kategorije: ne samo da su podigla kvalitetu destincija već su donijela rast prihoda. Potvrdio je da će Adris uskoro uložiti u svoj prvi zagrebački hotel u nekom od objekata Croatia osiguranja.

Andreas Santis iz NCH Capitala tvrdi da je i njegova kompanija zainteresi­rana za ulaganje u Zagreb te još neke destinacij­e, no ne prije nego se za to stvori povoljnija klima. NHC ima loša iskustva u Dubrovniku, gdje već nekoliko godina na lokaciji Bosanka pokušavaju razviti projekt gradnje lukuznih vila, no lokalna vlast ne želi odobriti detaljni urbanistič­ki plan. “Trudimo se uložiti u Hrvatsku, no suočavamo se, na žalost, s problemima koje nemamo u drugim zemljama”, kaže Santis.

U CRNOJ GORI U POSLJEDNJE DVIJE GODINE SAGRAĐENA

SU 32 HOTELA, AU IDUĆIH PET GODINA PLANIRA SE GRADNJA JOŠ 76, ISTAKNUO JE BRANIMIR GVOZDENOVI­Ć

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Sudionici jednog od panela na Adria Hotel Forumu
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Sudionici jednog od panela na Adria Hotel Forumu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia