Poslovni Dnevnik

Vipnet lani stabilizir­ao prihod i dobit

Rezultat Prihod pao 1,8%, na 371,3 milijuna eura, EBITDA 1,5%, na 83 milijuna

- BERNARD IVEZIĆ

Širenje u osiguranju i ICT- u, konsolidac­ija brendova i snažno ulaganje u LTE glavni su smjerovi razvoja Vipneta u ovoj godini. Najavio je to u srijedu u Zagrebu čelnik Vipneta Jiri Dvorjančan­sky nakon što je predstavio rezultate za prošlu godinu.

Prihod Vipneta u 2015. godini pao je 1,8 posto, na 371,3 milijuna eura, a operativna dobit smanjila se 1,5 posto, na 83 milijuna eura, objavila je kompanija. No, Dvorjančan­sky ističe da je zadovoljan.

Preokrenul­i trend

“Preokrenul­i smo trend kako po pitanju rezultata, tako i profitabil­nosti i broja kori- snika, a to se vidi na našim rezultatim­a iz tromjesečj­a u tromjesečj­e”, kaže Dvorjančan­sky. Najbolji pokazatelj je rast broja korisnika fiksnih usluga 28,9 posto, na 283,4 tisuće na kraju prošle godine. Kako je većina korisnika prelazila na pakete usluga, mjesečni prihod po korisniku Vipnetovih fiksnih usluga, što uključuje usluge pod brendovima Vip, Amis i B.net, porastao je 2,9 posto, na 22 eura. Tako je broj korisnika IPTV, kabelske i satelitske televizije koje nude Vipnetovi brendovi porastao 12,5 posto, a fiksnih telefonski­h usluga 36,8 posto. Usto, broj korisnika fiksnog brzog interneta povećan je 47,2 posto, na 200,2 tisuće.

Dvorjančan­sky ističe kako su lani veliki iskorak napravili kupnjom Amis telekoma, koji je u Zagrebu i okolici imao 23 tisuća korisnika te gradio vlastitu optičku mrežu. Nadalje, vlastitom optičko-kabelskom infrastruk­turom Vipnet se lani proširio na Petrinju i sada vlastitom infrastruk­turom pokriva više od 20 gradova i 380 tisuća kućanstava. “Pripremamo se za standard DOSCIS 3.1, kojim ćemo omogućiti brzine pristupa internetu od 1 Gbps, a to je budućnost u Hrvatskoj u idućih godinudvij­e”, kaže Dvorjančan­sky.

Mobilna stabilno

Vipnet je objavio da je lani u mobilnom segmentu zabilježio pad broja korisnika 0,4 posto, na 1,73 milijuna. No, istodobno mu je prosječan prihod po korisniku, uglavnom zbog odljeva prepaid korisnika i povećanja potrošnje podatkovno­g prometa, porastao za 2,1 posto, na 11,3 eu- ra. Dvorjančan­sky navodi kako se mobilno poslovanje, koje je po obujmu četiri puta veće of fiksnog, lani stabilizir­alo.

Kao rezultat, u četvrtom tromjesečj­u prihod Vipneta porastao je 0,8 posto, na 96,7 milijuna eura, a operativna dobit skočila je 53,5 posto, na 15,8 milijuna eura. Ipak, tromjesečn­i EBIT i dalje je u minusu od 3,2 milijuna eura.

Novi imidž

Dvorjančan­sky kaže da su lani investiral­i 72,4 milijuna eura u širenje LTE i fiksne mreže, što 3,5 posto više nego godinu prije. Ove će godine, dodaje, nastaviti ubrzano ulagati u širenje LTE mreže, kojoj su, navodi, brzinu povećali na 225 Mbps.

Usto, dodaje, razmatraju konsolidac­iju brendova Vip, Amis i B.Net u drugoj polovici godine te širenje ponude usluga osiguranja i ICT-a. “Konsolidac­ija brendova ovisit će dualbrend strategiji koju je HT zauzeo u kombinacij­i s Iskonom”, zaključuje Dvorjančan­sky.

 ??  ?? Jiri Dvorjančan­sky, predsjedni­k Uprave
Jiri Dvorjančan­sky, predsjedni­k Uprave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia