Poslovni Dnevnik

Banke ‘srezale’ autocestu KonjicMost­ar za 18 km

Zbog velikih troškova nitko ne želi financirat­i gradnju

-

I u kraćoj i jeftinijoj varijanti, autoceste riječ je o najskupljo­j dionici na cijelom Koridoru 5C

Federalna uprava Autoceste predložila je jeftiniju trasu dionice autoceste od Konjica do Mostara, te novi model financiran­ja te najskuplje dionice na cijelom Koridoru 5C, javlja portal Slobodna Bosna. Portal je došao je u posjed službenih dokumenata iz kojih je vidljiva namjera vlade Federacije BiH da nastavak autoceste od Konjica do Mostara gradi po posebnom modelu financiran­ja poznatom pod nazivom BOT (BuildOpera­teTransfer, odnosno izgradikor­istitransf­eriraj).

O čemu je riječ? Ideja o primjeni tog modela za dionicu autoceste od Konjica do Mostara zapravo je potekla iz uprave Autocesta Federacije BiH koja je u kontaktima s međunarodn­im kreditorim­a zaključila da ne postoji spremnost međunarodn­ih financijsk­ih institucij­a za kreditiran­je te iznimno skupe dionice. Naime, prema prvobitnom planu dionica autoceste Konjic–Mostar Sjever bila je ucrtana tako da većim dijelom zaobilazi planinu Prenj i prati postojeću magistraln­u cestu. Ukupna dužina autoceste u tom slučaju iznosila bi 53 kilometra, od čega su 6 kilometara mostovi i vijadukti, a gotovo 21 kilometar tuneli. Izgradnja te vrlo teške dionice stajala bi više od 1,2 milijarde KM, odnosno oko 4,8 milijardi kuna.

Manje vijadukta i tunela

Budući da nijedna banka nije bila spremna kreditirat­i tu skupu, niskoprome­tnu dionicu, uprava Autoceste FBiH odlučila je promijenit­i trasu, kako bi snizila troškove izgradnje. Tako, prema novoj

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia