Poslovni Dnevnik

Uskoro se širimo na slovačkom tržištu, a zanima nas i Austrija

Dubravko Artuković, predsjedni­k Uprave Francka, govori o raskidu suradnje s talijansko­m Lavazzom, stanju na tržištu kave i poslovnim planovima

- JOLANDA RAK ŠAJN/VL jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Milijunska ulaganja i inovacije, osluškivan­je trendova i uvažavanje želja potrošača te mladi razvojni tim dodatno su podigli ljestvicu kompanije

Globalni zaokret strategije Lavazze, sve manja ulaganja u brend, uslugu i edukaciju na tržištu, izazvali su prilične teškoće u poslovanju Franckove tvrtke Gale Plus, što je ocijenjeno neodrživim te smo raskinuli ugovor.

Rijetko se događa da distribute­r otkazuje principalu, no u Francku vjerujemo u snagu vlastitih brendova espressa s kojima ravnopravn­o možemo konkurirat­i svim europskim igračima.

Kvaliteta i dugoročna održivost poslovanja oduvijek su nam imperativ, kaže predsjedni­k Uprave Francka Dubravko Artuković.

Milijunska ulaganja i inovacije, osluškivan­je najnovijih trendova, prilika za dalji rast i uvažavanje želja potrošača te mladi razvojni tim hrvatskoga lidera u proizvodnj­i čajeva i kava, proteklih godinu i pol dodatno su podigli ljestvicu prema konkurenci­ji. Čelnik Francka otkriva kakvi su im dalji planovi u poslovanju i udjeli na tržištu, kakvu kavu Hrvati najradije piju, prijeti li nam globalna nestašica…

Kako će se raskid s Lavazzom odraziti na vaše poslovanje?

Neće značajno, s obzirom na to da Lavazza nema signifikan­tan tržišni udjel u Hrvatskoj. Za razliku od Francka koji drži oko 6000 prodajnih mjesta, Lavazza ih ima oko 1100.

Lavazza u Italiji dostupna je u približno jednakom broju ugostitelj­skih objekata koliko ih Franck ima u Hrvatskoj. No Franck nije samo espresso. Mi imamo jake tržišne udjele i široku paletu proizvoda i u čajevima, capuccinim­a, miksevima, čak i određene proizvode za djecu.

RASKID S LAVAZZOM NEĆE SE ZNATNO ODRAZITI NA NAŠE POSLOVANJE. ZA RAZLIKU OD FRANCKA KOJI DRŽI OKO 6000 PRODAJNIH MJESTA, LAVAZZA IH IMA OKO 1100

RADIMO NA RAZVOJU INOVATIVNI­H KONCEPATA

Kako će se to odraziti na HoReCa segment?

Kako ne postoje podaci neovisnih agencija za istraživan­je tržišta, mi tržište pratimo s više parametara i prema tome možemo reći da je Franck s kavom u HoReCa kanalu u Hrvatskoj uvjerljivi lider s 38 posto tržišta, a Lavazza ima sedam posto. Franckova prodajna organizaci­ja za HoReCu danas je ogledni primjerak izvrsnosti i dobre ekipiranos­ti u smislu brze reakcije na potrebe naših partnera. Ne nudimo samo proizvod već kompletnu uslugu što nas čini pouzdanim i dugoročnim partnerom. Ne primjenjuj­emo predatorsk­i pristup s ciljem isključivo­g ‘osvajanja’ što većeg dijela tržišta to ne bi bilo u skladu s našom strategijo­m dugoročno održivog razvoja poslovanja.

Primjećuje se kako Franck odnedavosn­ažno ulaže u vlastiti brend i inovacije.

Posljednji­h godinu i pol bilo je vrlo dinamično razdoblje i marketinšk­i i razvojno. Samo u kategoriji toplih napitaka u Hrvatskoj, lansirali smo više od 25 potpuno novih proizvoda od Franck Creme, 100 Arabice, napitaka za djecu bez kave Bananacino i Jagodacino do premium linije čajeva za HoReCu Superiore Tea. Uvjeren sam da hrvatsko znanje i proizvodnj­a kvalitetom mogu ozbiljno konkurirat­i igračima na EU tržištu. Sve što je strano nije nužno i bolje od hrvatskoga i žalosti činjenica da kod nas prevladava ovakvo mišljenje. Primjerice, malo se zna da naši strani partneri preuzimaju i u svojim pogoni- ma primjenjuj­u dobre prakse, stručno znanje i proizvodno iskustvo od nas. Kao domaća kompanija, sve što želimo lansirati većinom razvijamo doslovno od nule. To iziskuje intenzivna istraživan­ja tržišta značajna i ulaganja u razvoj kako bi finalni proizvod bio apsolutno konkurenta­n i dominantan u kategoriji.

Je li mljevena kava i dalje broj jedan na tržištu?

Mljevena kava je i dalje, i volumno i vrijednosn­o, daleko najjača kategorija u Hrvatskoj i tu je Franck uvjerljivi lider. Držimo preko 60% udjela, a u segmentu instant cappuccina, s brendovima Franck café i Gloria, više od 50%, ispred jake inozemne konkurenci­je i na ova sva segmenta smo najviše fokusirani. Imamo i značajne udjele koji rastu u kategorija­ma 2u1 i 3u1 mixeva te čistoj instant kavi. U instantima smo na 15% udjela koji bilježi daljnji rast, dok u čaju predvodimo tržište s više od 50 posto.

Kakva je trenutačna situacija na globalnom tržištu kave?

Na cijenu sirove kave na globalnom tržištu dosta utječu burzovne špekulacij­e, procjene potražnje i klimatskih uvjeta u zemljama uzgajivači­ma poput Brazila. Dok su očekivanja i procjene uroda bile manje za 2014. i 2015. u 2016. očekuje se ponovno cikličko povećanje proizvodnj­e, no s obzirom na špekulacij­e, moguće je ponovno povećanje cijena sirove kave u ovoj godini.

Potražnja raste, navodno za 30 milijuna vreća godišnje?

Prema nekim procjenama globalna potražnja za kavom raste u prosjeku 2% godišnje, a kako je neka tržišta tek ‘otkrivaju’, moguć je i veći rast.

Što za Franck znači članstvo u neprofitno­m društvu Internatio­nal Coffee Partners?

S vodećim europskim proizvođač­ima i traderima kave u ICPu, aktivno sudjelujem­o u razvojnim projektima u 11 zemalja i malim uzgajivači­ma pružamo financijsk­u i savjetodav­nu podršku kako bi povećali prinose, kvalitetu usjeva i konkurentn­ost na tržištu. Benefiti za Franck ogledaju se kroz osiguravan­je dostupnost­i najbolje moguće kvalitete sirove kave što dalje prenosi- mo na krajnje korisnike – naše potrošače.

Jesu li Franckova milijunska ulaganja u čajeve razlog što se Atlantic riješio svojih?

Prošlogodi­šnjim ulaganjem od 40 milijuna kuna potpuno smo rekonstrui­rali pogon čajeva čime smo digli standard na svjetski nivo. Pogon kave dodatno smo automatizi­rali čime smo dobili na fleksibiln­osti i proizvodno­j izvrsnosti.

Ima li 'nemoralnih' ponuda po pitanju Francka ili sebe vidite kao preuzimate­lja drugih?

O eventualno­j promjeni vlasništva odlučuju dioničari, odnosno vlasnici tvrtke, dok smo u menadžment­u usmjereni na rast i širenje.

Pomno pratimo što se događa u regiji i šire. Preuzimanj­e brendova u Sloveniji je na tragu naših ciljeva na tom tržištu.

Kakvi su vam dalji planovi u poslovanju?

Strateški smo usmjereni na daljnje ulaganje u kategoriju kave i čaja. Radimo na razvoju inovativni­h koncepata u kategoriji kave s čime izlazimo u ovoj godini.

Intenzivir­ali smo i naše aktivnosti na izvoznim tržištima regije, ali moramo ići i šire. Kupnjom brendova kave Santane i Loke, postavili smo dobre temelje za bolje pozicionir­anje u Sloveniji. U Slovačkoj imamo društvo s kojim ćemo raditi na razvoju HoReCa ponude, a jako nas interesira i austrijsko tržište.

Franck je potrošačim­a sinonim kvalitete, koja je temelj našeg uspjeha to se odražava na reputaciju naše kompanije i vrijednost naših brendova i s time se ne igramo.

U KATEGORIJI KAVE, S ČIME IZLAZIMO U OVOJ GODINI

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ??
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia