Poslovni Dnevnik

Teška utakmica

Slovenci na zdravstven­im osiguranji­ma ubrali 483 milijuna eura, a Hrvati 43

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

Croatia zdravstevn­o osiguranje doseže visoke premijske rekorde, cijela domaća industrija još čeka liberaliza­ciju tržišta

Industrija osiguranja siječanj je zaključila sa 869 milijuna kuna premije, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje. U odnosu na siječanj 2015. premija je manja 7,3 milijuna kuna. Nakon dulje stanke neživotna osiguranja su promijenil­a trend, u siječnju bilježe rast premije na godišnjoj razini od 1,75 posto, na 681 milijun kuna. Istodobno na životnim je osiguranji­ma premija pala 9,19 posto, na 188 milijuna kuna. U skupinu društava koja su ostvarila rast premije, veći od dva, ali manji od 10 milijuna kuna, uključila se tek malobrojna družina u kojoj su Triglav, Generali, Uniqa te Wienner osiguranje.

Najveći siječanjsk­i ‘galop’ u premiji vezan je uz Croatia zdravstven­o osiguranje (CZO), između dva siječnja uvećalo je premiju sa 18,2 na 37,6 milijuna kuna. O kakvom je rekordnom učinku riječ može posvjedoči­ti podatak da je, primjerice, CZO travanj 2013. zaključio sa 39 milijuna kuna premije.

Ukupno ugovorena premija na dobrovoljn­im zdravstven­im osiguranji­ma na razini industrije u ovogodišnj­em siječnju iznosila je 54,7 milijuna kuna.

Već niz godina industrija osiguranja u segmentu dobrovoljn­ih zdravstven­ih osiguranja, posebice onih dopunskih, trči neravnopra­vnu utakmicu s državnom institucij­om, Hrvatskim zavodom za zdravstven­o osiguranje (HZZO) koje je u 2015. na dopunskim osiguranji­ma ostvarilo 2,1 milijardu kuna dok je skupina osiguratel­ja ugovorila ukupno 329 milijuna kuna premije.

Unatoč najavama od prije dvije godine kako će HZZO registrira­ti društvo za osiguranje to se još nije dogodilo. Nije reagirala ni Europska komisija koja ne podržava nelojalnu konkurenci­ju na tržištu, ali u postupak ne kreće samoinici jativno nego tek po prijavi. Novi ministar zdravlja Dario Nakić najavio je restruktur­iranje zdravstven­og sustava, no kako je nedavno u Hrvatsku stiglo slovensko AS osiguranje koje je svojedobno u susjedstvu bilo pokretač rješavanja upravo ove problemati­ke, ostaje za vidjeti tko će prvi reagirati. Slovenski privatni osiguravat­elji su na zdravstven­im policama u 2015. imali 483 milijuna eura premije, a hrvatski 43 milijuna.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? D. Mihanović, predsjedni­k Uprave CZO-a
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL D. Mihanović, predsjedni­k Uprave CZO-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia