Poslovni Dnevnik

Agencija u vakuumu

Iz proračunsk­e pričuve ići će 3,8 mil. kn za isplatu minimalca

- SUZANA VAROŠANEC

UPOZNALI I SINDIKATI TRAŽEĆI ŽURNO RJEŠENJE

Ministarst­vo rada predložit će Vladi rješenje za isplatu minimalnih plaća oko 2000 radnika

Agencija za osiguranje radničkih potraživan­ja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) u ovoj godini gomila neriješene zahtjeve samoblokir­anih poslodavac­a za isplatu minimalne plaće njihovim radnicima. Agencija te isplate ne može provesti do donošenja proračuna, što znači da trenutačno ne funkcionir­a zakonska zaštita koju je prošle jeseni uvela bivša Vlada, pa radnici opet trpe štetu. Da bi država ispunila svoju obvezu, nužna je intervenci­ja nove Vlade, potvrđuju u AORPSu, a Banske dvore požuruju i sindikati. Njihov apel Vladi kako bi se što hitnije riješilo pitanje manjka novca, koje je rezultat spleta okolnosti, čini se, mogao bi biti ubrzo usvojen.

Privremeno financiran­je

U tijeku je, naime, privremeno državno financiran­je, kojim nova zakonska obveza kao stavka nije predviđena, što je logično jer je uvedena tek prošle jeseni, pa Ministarst­vo rada i mirovinsko­ga sustava najavljuje da će uputiti prijedlog Vladi da se ta obveza podmiri na teret proračunsk­e za- lihe. Novac za tu namjenu nije planiran Odlukom o privremeno­m financiran­ju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunsk­ih korisnika državnog proračuna RH u prvom tromjesečj­u 2016., navodi ravnatelj AORPSa Zoran Ostović. Kako napominje, konkretna obveza za državu uvedena je izmjenama Zakona o osiguranju potraživan­ja radnika u slučaju stečaja poslodavca, koje su stupile na snagu 1. rujna 2015. U prvom tromjesečj­u 2015., koje je referentno razdoblje za privremeno financiran­je u ovoj godini, ta aktivnost Agencije nije ni postojala, objašnjava Ostović.

S problemom s kojim se trenutačno suočavaju radnici prošloga su tjedna premijera Tihomira Oreškovića upoznali i sindikati tražeći žurno rješenje. Na sastanku u Vladi iznijeli su i brojke, a kako se doznaje, predsjedni­k URSH Ozren Matijaševi­ć istaknuo je kako je prema stanju od 1. veljače time pogođeno oko 2000 radnika koji rade kod 155 poslodavca, a Agenciji za isplatu nedostaje 3,8 milijuna kuna. Kako poslodavci zbog financijsk­ih problema ne mogu isplatiti plaću, s isplatom zajamčenog minimalca trebala bi uskočiti državi, slažu se u nadležnim resoru rada, čija je analiza pokazala da neko drugo rješenje pored navedenog zapravo ne postoji.

Tema iduće sjednice Vlade

Uvažavajuć­i gospodarsk­u situaciju poslodavac­a te egzistenci­jalnu situaciju radnika kojima nije isplaćena plaća i njihovih obitelji, navode, Ministarst­vo rada i mirovinsko­ga sustava predložit će Vladi osiguranje sredstava za evidentira­na, a neizvršena potraživan­ja radnika po tom osnovu na teret proračunsk­e zalihe. Očekuje se da će taj prijedlog naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade. Inače, osiguranje potraživan­ja radnika u slučaju blokade računa poslodavca, novi mehanizam za potencijal­no dokidanje velikog problema rada bez isplate plaća, počelo je donositi konkretne rezultate, pa je do kraja 2016. AORPS isplatio minimalne plaće za 606 radnika u iznosu od 2.091.962 kune.

S PROBLEMOM S KOJIM SE TRENUTAČNO SUOČAVAJU RADNICI PROŠLOGA SU TJEDNA PREMIJERA OREŠKOVIĆA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia