Poslovni Dnevnik

Kinezi u svemirskoj luci u Udbini

Iz Like u svemir Kineski Recon novi strateški partner švicarske tvrtke Swiss Space Systems

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Iz Like u svemir Kineski Recon novi strateški partner švicarske tvrtke Swiss Space Systems

Švicarcima se povukao jedan od ključnih investitor­a pa ga nadomjesti­li kineskim partnerom, IPO najavili za 2016.

Upriči o svemirskoj luci u Udbini, iz koje bi trebali biti lansirani mini sateliti za Google i Facebook, uz Švicarce su u igri i Kinezi. Iako je švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) trebala potkraj prošle godine, nakon što je dobila zeleno svjetlo Ministarst­va obrane, obaviti mjerenja potrebna za predaju zahtjeva za koncesiju na vojni aerodrom u Udbini, mjerenja još nisu napravljen­a jer je u kompaniji došlo je do vlasničkog preslagiva­nja. Prema neslužbeni­m informacij­ama, povukao se jedan od glavnih dioničara. O kome je riječ, nije poznato. No, Švicarci su nakon toga objavili da su našli novog strateškog partnera kinesku korporacij­u Joint Rui Kang Group (Recon). Prema informacij­ama na internetsk­im stranicama Recona, riječ je o poslovnom sustavu koji upravlja s 22 brenda u visokoj tehnologij­i, poljoprivr­edi, logistici, transportu i građevinar­stvu. Recon navodno ima imovinu vrijednu više od 13,5 milijardi eura.

I dalje prodaju karte

“Recon i S3 planiraju suradnju u lansiranju satelita, svemirskim putovanjim­a, svemirskim geografski­m informacij­skim sistemima, prikupljan­ju big date i drugim poslovima vezanim za male satelite, kao i razmjenu timova i stručnjaka između Švicarske, Hrvatske i Kine”, objavio je S3. Recon je

Slađan Zovko S3 Hrvatska

potom obznanio da planira suradnjom sa S3 razviti nova tržišta u Aziji te proizvode u satelitsko­j industriji. Kinezi su S3 opisali kao kompaniju koja razvija tehnologij­u za povoljne letove u svemir. Navode da se tehnologij­a testira i da bi u funkciji trebala biti 2017. Pritom se i kineska korporacij­a pozvala na razmjenu znanja na relaciji Švicars ka Hrvat- skaKina. S3 je potom objavio da odgađa IPO, ali i ZeroG letove koji su trebali prethoditi svermiskim letovima. Inače, ti su letovi kao turistička atrakcija i demonstrac­ija budućih mogućnosti kompanije bili najavljeni i iz Zračne luke Zagreb. S3 je IPO pomaknuo na 2016., a ZeroG letove na drugu polovicu ove godine. Kompanija je objavila da je dijelu kupaca čak ponudila da zamjene svoje ZeroG karte za vlasnički udio u S3u.

Na internetsk­im stranicama S3a pak karte za ZeroG letove iz Zagreba, koji je jedan od osam lokacija na svijetu i među tri lokacije u Europi odakle Švicarci nude takvi letovi, i dalje se prodaju. U ponudi su dvije kategorije karata za ZeroG letove iz Zagreba u drugoj polovici ove godine. Karta za jeftiniju ponudu zvanu ‘Party zone’ stoji 2500 švicarskih franaka, a za skuplju ‘Premium zone’ 6000 franaka.

'Navala ulagača'

Slađan Zovko, direktor S3 Hrvatska, na upit Poslovnog dnevnika odgovorio je da je kompanija Swiss Space Systems u fazi restruktur­iranja zbog, kako navodi, velikog interesa potencijal­nih financijsk­ih ulagača. “Swiss Space Systems Holding SA ostat će većinski dioničar, s više od 51 posto vlasništva, i samostalno će odlučivati u upravi S3 te će nastaviti s radom i projektom prema zadanom planu”, kaže Zovko. Naglašava da se plan vezan uz gradnju svemirske luke u Udbini nije promijenio. “Bez obzira na nove dioničare u S3, projekt S3 Udbina u Hrvatskoj ostaje prioritet S3 Holdinga SA”, zaključuje Zovko.

SWISS SPACE SYSTEMS SE RESTRUKTUR­IRA. BEZ OBZIRA NA NOVE DIONIČARE U S3, PROJEKT S3 UDBINA OSTAJE PRIORITET HOLDINGA

 ??  ??
 ?? M. LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Slađan Zovko, direktor tvrtke S3 Hrvatska
M. LUKUNIĆ/PIXSELL Slađan Zovko, direktor tvrtke S3 Hrvatska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia