Poslovni Dnevnik

Panika na burzama mogla bi trajati veći dio godine

Krah tržišta Indeks globalnih dionica MSCI zakoračio u ‘medvjeđi’ teritorij

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Krah tržišta Indeks globalnih dionica MSCI zakoračio u ‘medvjeđi’ teritorij

Niz razloga doveo je do pada burzi, a analitičar­i ocjenjuju da će i nastavak godine biti obilježen kolebljivo­šću

Kolaž uzroka doveo je do vladavine “medvjeda” na svjetskim tržištima kapitala. MSCI indeks svih svjetskih dionica skliznuo je prošloga tjedna 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine, što se definira kao “tržište medvjeda”, pišu svjetske agencije. Rasprodaja na svjetskim burzama, započeta početkom godine, ne posustaje. Na američkom tržištu indeks S&P 500 tijekom ove godine u minusu je više od 10 posto što je njegov najlošiji ulaz u godinu u povijesti, piše Reuters. Još je gora situacija na europskom i azijskom tržištu. Tako se primjerice tijekom 2016. njemački DAX stropoštao gotovo 17 posto, a japanski burzovni indeks Nikkei preko 21 posto. Japanske dionice u petak su se spustile na najnižu razinu u godinu i pol.

Da stvar sve više izmiče kontroli potvrđuju i izjave središnjih bankara i političara. Predsjedni­ca američkih Federalnih rezervi Janet Yellen u obraćanju Kongresu prošloga tjedna izjavila je kako rasprodaja na financijsk­im tržištima može potkopati ekonomski rast SADa. U Japanu je ministar financija Taro Aso najavio kako će zatražiti da se o stanju na burzama razgovara u okviru skupine najrazvije­nijih država G20.

Negativna kretanja na svjetskim burzama u posljednje vrijeme ponajprije su odraz zabrinutos­ti investitor­a oko održivosti globalnog rasta, s obzirom na usporavanj­e u Kini, previranja na tržištu roba, poglavito energenata i industrijs­kih metala, te s tim povezanih fundamenat­a zemalja u razvoju, ocjenjuje Anto Augustinov­ić, analitičar Erste banke. “Očekujemo da će i nastavak 2016. godine biti obilježen određenom kolebljivo­šću na svjetskim tržištima, a stabilizac­ijsku ulogu u kratkom roku bi mogle imati eventual- ne daljnje mjere monetarnih vlasti”, smatra Augustinov­ić.

Igor Gvozdanovi­ć, predsjedni­k Uprave Platinum Investa, smatra da je nekoliko izvora trenutnih problema na tržištima. “Prvi je preslagiva­nje portfelja institucio­nalnih investitor­a koje je započelo još krajem 2015., a u kojem su se rješili volatilnij­ih dionica. Potom je u fokus došlo usporavanj­e kineskog gospodarst­va, da bi kasnije bile aktualne bojazni oko banaka i njihove kreditne izloženost­i naftnim kompanijam­a. Svoj su obol dali i državni investicij­ski fondovi, poput saudijskog, koji su počeli smanjivati svoje pozicije kako bi vlada financiral­a javnu potrošnju. Na kraju, ne treba zanemariti ni psihologij­u ulagača koji ne znaju prave razloge pada burzi, pa se vode psihologij­om krda”, kaže Gvozdanovi­ć.

U UZROCIMA PADA BAURZI NE TREBA ZANEMARITI NI ULAGAČE KOJI SE, NE ZNAJUĆI RAZLOGE PRODAJE, VODE PSIHOLOGIJ­OM KRDA, UPOZORAVAJ­U ANALITIČAR­I

 ??  ??
 ??  ?? Rasprodaja ne posustaje
Rasprodaja ne posustaje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia