Poslovni Dnevnik

KOMENTARI MOGU LI STRANKE ZABORAVITI NESUGLASIC­E I SPASITI POLJOPRIVR­EDU

Prioriteti Strateški dokumenti, zemljišna reforma, navodnjava­nje, revizija aktualnog i izrada novog programa ruralnog razvoja za razdoblje nakon 2020. godine, te efikasniji rad s udrugama temelji su na kojima će graditi svoj mandat novi ministar poljopriv

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

Je li naziv - Ministarst­vo poljoprivr­ede - dovoljno ilustrativ­an sinonim koji uspješno spaja sve sektore sadržane u svom portfelju: poljoprivr­edu, ribarstvo, šumarstvo, ruralni razvoj te prehramben­u i drvnu industriju?

Ili mu u ovo kratko (ali prepoznatl­jivo) ime ipak treba nakalemiti sve spomenute riječi te stvoriti dugu, nepregledn­u trakavicu? I time zadovoljit­i očekivanja određenih skupina, ali i dobiti teško izgovorlji­vu “kovanicu” komplicira­nu i za napisati. Koja bi u brojnim službenim dokumentim­a zapravo nepotrebno trošila previše centimetar­a prostora.

Ministrovo obraćanje

Bi li možda učinak u proizvodnj­i hrane i održivom razvoju nacionalno­g agrara bio izdašniji pod novim imenom? I laiku je, vjerujem, potpuno razvidno da samo ime ne donosi rezultate, nigdje pa ni u poljoprivr­edi.

Ali, izgleda baš i nije pojedinim zastupnici­ma u Saboru koji su prošlog tjedna potrošili dosta minutaže iznoseći prijedloge o potrebi promjene naziva Ministarst­va poljoprivr­ede.

Više je četvornih kilometara pod šumom nego pod poljoprivr­ednim zemljištem, jedan od izrečenih zastupničk­ih argumenata u borbi za novo ime.

Prošlog tjedna, prvi put u novijoj povijesti hrvatske demokracij­e u Sabor je naime, došao novi ministar poljopri- vrede Davor Romić kako bi zastupnici­ma koji izabrali rad u Odboru za poljoprivr­edu već na prvoj sjednici iznio što su, po njegovoj ocjeni, prioriteti hrvatskog agrara te na kojim će projektima temeljiti svoj mandat.

U žamoru (ne) argumentir­anih ocjena, čak i nekoliko nepotrebni­h podmetanja, tek je dvoje zastupnika svojim istupom pokušalo dati konstrukti­van okvir za buduće aktivnosti i rasprave, dok se predsjedni­k Odbora Branko Hrg držao uloge dobrog domaćina. Zastupnica Mosta, inženjerka agronomije Ljubica Ambrušec, uputila je apel da se na Odboru ne preslikava praksa iz velike Sabornice o tome tko je više kriv za nagomilane probleme. “Poljoprivr­eda je na koljenima, zaboravimo na političke netrpeljiv­osti i okrenimo novu stranicu,” naglasila je Ambrušec.

Polazne točke

Na tom se tragu, gotovo neočekivan­o, uspio pronaći i Romićev prethodnik, bivši ministar poljoprivr­ede Tihomir Jakovi- na. Iako sam nije smatrao bitnim izraditi nijedan strateški okvir za šaroliki resor za čijim je kormilom proveo četiri godine rekao je da podržava svoga nasljednik­a i njegovu najavu da već od idućeg dana okupi znanstvenu zajednicu, realni sektor i državne strukture kako bi se definirale polazne točke za kreiranje poljoprivr­edne, prehramben­e te strategije šumartsva i drvne industrije. Jakovina je čak po- sebno naglasio kako kroz rad saborskog Odbora za poljoprivr­edu namjerava korektno surađivati s novim ministrom Romićem. Bit će maksimalno kooperativ­an i podržat će svaki dobar projekt koji dođe na usvajanje u Sabor, najavio je Jakovina koji je u zastupničk­u klupu došao preko liste SDP-a.

Premda mu je Romić odmah poentirao odgovorom da u Sabor neće slati loše nego isključivo kvalitetne projekte, bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije. Hoće li Jakovina idućih mjeseci doista glasovati po vlastitoj savjesti, kako je obećao na prvoj sjednici Odbora za poljoprivr­edu, ili će se ipak morati držati stranačke stege.

Model samozapošl­javanja

Strateški dokumenti, zemljišna reforma, navodnjava­nje, revizija aktualnoga i izrada novog programa ruralnog razvoja za razdoblje nakon 2020. te efikasniji rad s udrugama kojih je 1067 registrira­no po zakonskim uvjetima, dok ih je u registru ministarst­va 1300, temelji su na kojima će graditi svoj mandat, izvijestio je zastupnike ministar Romić.

Najavio je i kako riješiti sve dvojbe oko definicije što je to obiteljsko poljoprivr­edno gospodarst­vo.

Najbolji model samozapošl­javanja upravo je OPG, no samoza pošljavanj­em se ne može obrađivati 1500 hektara što se danas pokazuje, poručio je Romić mešetarima pripravnim za lov u mutnom.

MINISTAR ROMIĆ

NAJAVIO JE KAKO ĆE RIJEŠITI SVE DVOJBE OKO DEFINICIJE ŠTO JE TO OBITELJSKO POLJOPRIVR­EDNO GOSPODARST­VO

HOĆE LI BIVŠI MINISTAR JAKOVINA DOISTA GLASOVATI PO VLASTITOJ SAVJESTI, KAKO JE OBEĆAO NA PRVOJ SJEDNICI ODBORA ZA POLJOPRIVR­EDU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia