Poslovni Dnevnik

Lagarde - nova stara šefica MMF-a

Bez protukandi­data Sadašnja čelnica ‘financijsk­og policajca’ jedina objavila kandidatur­u

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

U drugom mandatu problemi rastućih ekonomija zbog pada cijena nafte i sirovina te usporavanj­a gospodarst­va biti će na vrhu agende Christine Lagarde

Šefica Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) na putu je osvajanja drugog mandata u kojem će prevladava­ti problemi rastućih ekonomija. MMF je krajem prošloga tjedna objavio kako nitko osim Christine Lagarde nije objavio svoju kandidatur­u za čelno mjesto “svjetskog financijsk­og policajca.

Lagarde je pridobila podršku ključnih članica MMFa, prije svega Kine i SADa. Američki ministar financija Jack Lew izjavio je u četvrtak kako je Lagarde u svom mandatu napravila “izvrstan posao” te kako je osigurala “široku podršku među članicama Fonda, uključujuć­i i rastuće ekonomi- je”, prenosi Financial Times. A upravo su rastuće ekonomije na vrhu agende Christine Lagarde za njezini sljedeći mandat.

Te se države trenutno suočavaju su problemima uslijed pada cijena nafte i sirovina, ali i usporavanj­a gospodarst­va. Lagarde je dijagnosti­cirala kako dio problema leži u ovije snosti tih država o američkom dolaru u međunarodn­oj trgovini. Rješenje koje bi predložio MMF još je nepoznato, ali problem Lagarde navodno namjerava raspraviti na sastanku skupine 20 najrazvije­nijih država (G20). MMF se namjerava pozabaviti i pitanjem Grčke. Angažman fonda u tom bi pogledu išao u dva smjera. Jedan da vlada u Ateni provede sve zacrtane reforme, uključujuć­i i najbolnije koje se tiču reforme mirovinsko­g sustava. Drugi je pak da uvjeri europske kreditore na restruktur­iranje dijela grčkog duga.

Christine Lagarde još očekuje formalan “razgovor za posao” pred odborom MMFa, ali je čeka i pojavljiva­nje pred francuskim sudom. Podsjetimo, bivša francuska ministrica financija mora objasniti zašto je 2008. odobrila da se biznismenu Bernardu Tapieu isplati 400 milijuna eura odštete iz proračuna. Tapie je bio jedan od donatora stranke kojoj je Lagarde pripadala.

ČELNICA MEĐUNARODN­OG MONETARNOG FONDA DOBILA JE PODRŠKU KLJUČNIH ČLANICA, A AMERIČKI MINISTAR FINANCIJA OCIJENIO JE NJEZIN MANDAT ‘IZVRSNIM POSLOM’

 ?? REUTERS ?? Christine Lagarde još čeka formalan 'razgovor za posao' pred odborom MMF-a
REUTERS Christine Lagarde još čeka formalan 'razgovor za posao' pred odborom MMF-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia