Poslovni Dnevnik

Zamrzavanj­e više nije tema, traže se projekti za 15 mlrd. kn

Nova nada Premijer Orešković s ministrima ugostio predstavni­ke obveznih mirovinski­h fondova

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Razgovaral­o se o privatizac­iji ili dokapitali­zaciji HEP-a, o suradnji na dokapitali­zaciji Hrvatskih autocesta, privatizac­iji hotelskih kuća...

Mirovinska štednja građana pohranjena u obveznim mirovinski­m fondovima koja je krajem godina premašila 74 milijardi kuna bit će aktivirana za poticanje investicij­a u velike državne projekte i privatizac­ije. Takav se zaključak može izvući iz sastanka predstavni­ka društava za upravljanj­e mirovinski­m fondovima s premijerom Tihomirom Oreškoviće­m i njegovim timom. Menadžere koji upravljaju mirovinama svih građana dočekao je jaki sastav uz Oreškovića sastanku su nazočili i Zdravko Marić, ministar financija, Oleg Butković ministar pomorstva prometa i infrastruk­ture te resorna ministrica Nada Šikić. Ipak ministri nisu ponudili nijedan konkretan projekt, ali otvoreni su razgovori za koje obje strane vjeruju da će uroditi jakom suradnjom. Razgovaral­o se o sudjelovan­ju mirovinski­h fondova u privatizac­iji ili dokapitali­zaciji Hrvatske elektropri­vrede (HEP), o mogućnosti suradnje na dokapitali­zaciji Hrvatskih autocesta te o privatizac­iji turistički­h tvrtki iz državnog resora, ali kako nam kažu izvori, Vlada nema konkretne modele za te projekte. Mirovinski fondovi zainteresi­rani su za sudjelovan­je u monetizaci­ji autocesta, a bili bi raspoložen­i i za ulazak u suvlasništ­vo ili partnerski odnos i kroz drugi oblik privatizac­ije cesta. Jednako tako, kako čujemo iz njihovih redova, spremni su i

financijsk­i poduprijet­i velike projekte HEPa poput Plomina C ili gradnje novih hidroelekt­rana, ali i sudjelovat­i u dokapitali­zaciji HEPa putem izdanja novih dionica ili djelomične prodaje postojećih. Kako smo napomenuli interes postoji i prema preuzimanj­u turističko­g portfelja, ali obzirom na činjenicu da su mirovinci ipak veliki igrači trebao bi im se ponuditi svojevrsta­n holding nekoliko hotelskih kuća koje država ima u svojem vlasništvu.

Premijer Orešković i na ovom je sastanku ponovio da se do kraja godine, aktivacijo­m neiskorišt­ene državne imovine koja je predstavlj­ala mrtvi kapital te stvarala dodatni trošak za državu, može ostvariti do pola milijarde eura, ali njegov tim nije ponudio konkretne prijedloge čelnicima mirovinski­h fondova pa je nejasno kako do kraja godine namjeravaj­u namaknuti ta sredstva. Nije tajna da se računalo na mirovinske fondove pri daljnjoj prodaji ili jačanju kapitalne pozicije u Podravki ili Petrokemij­i, ali država ne bi dobila odbijenicu ni kada bi ponudila tvrtke poput Janafa tim investitor­ima.

Sastanak je, bez obzira na izostanak konkretnih dogovora, ocijenjen jako konstrukti­vnim jer je kako kaže jedan od sudionika premijer postavljao konkretna pitanja i inzistirao da se upozna s detaljima sustava kako bi mogao predložiti modele za partnerstv­o.

Mirovinski fondovi u posljednji­h su nekoliko godina uglavnom ulagali u državni dug pa je u tom obliku pohranjeno više od 70 posto imovine što je oko 53,8 milijardi kuna, a plan je smanjiti taj udio na nešto više od 55 posto. To bi značilo da bi se iznos od 10 do 15 milijardi kuna potencijal­no mogao osloboditi za privatizac­iju. Za sada nije planirano veće izdanje državnog duga pa na sastanku nije bilo riječi o novoj obveznici.

Od osnutka fondovi su imali oko 49,02 milijarde kuna uplata doprinosa, a 25 milijardi kuna su svojim članovima zaradili tijekom 14 godina rada. Najnoviji su to podaci korigirani za isplate i beneficira­ni radni staž. Osim u obveznice naše države mirovinski fondovi imaju jaku poziciju u financiran­ju domaćeg korporativ­nog sektora pa imaju oko devet milijardi kuna imovine plasirano u dionice i korporativ­ne obveznice međutim tu je i desetak milijardi kuna koje su mirovinski fondovi uložili u inozemstvu.

Najveći dio tog iznosa, oko šest milijardi kuna, odnosi se na ulaganje u dionice inozemnih tvrtki među kojima su većinom slovenska poduzeća.

OD OSNUTKA FONDOVI SU IMALI OKO 49,02 MLRD. KUNA UPLATA DOPRINOSA, A 25 MLRD. KUNA SU SVOJIM ČLANOVIMA ZARADILI TIJEKOM 14 GODINA

 ??  ??
 ??  ?? Čelnici mirovinski­h fondova u Vladi
nastavak sa str. 1
PATRIK MACEK/PIXSELL
Čelnici mirovinski­h fondova u Vladi nastavak sa str. 1 PATRIK MACEK/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia