Poslovni Dnevnik

Renesansa Infobipa

Proizvod hrvatske tvrtke koristi 3,2 milijarde ljudi

- BERNARD IVEZIĆ

Infobip, koji je dosad bio najveći po broju zaposlenih, sada je pokazao da ima i najviše krajnjih korisnika

Najveća softverka kompanija u hrvatskom vlasništvu, pulski Infobip, do sada je tu titulu branila brojem zaposlenik­a. Zapošljava 700 radnika na pet kontinenat­a. Druga najveća hrvatska softverska kompanija je zagrebačka IN2 grupa, koja u Hrvatskoj ima više zaposlenih, ali globalno je ipak manji od Infobipa.

Međutim, u ponedjelja­k je pri predstavlj­anju svojih novih internetsk­ih stranica Infobip otkrio da je globalnona­jveća hrvatska softverska kompanija i po broju korisnika.

Pet kontinenat­a

Kompanija je na webu objavila da je lani imala nevjerojat­nih 3,2 milijarde krajnjih korisnika. Drugim riječima, softversku platformu koju je razvio Infobip u 2015. godini koristio je gotovo svaki drugi čovjek na planeti. Navodimo "gotovo svaki drugi" samo stoga što prema posljednji­m podacima na Zemlji živi 7,4 milijardi ljudi.

Silvio Kutić, suosnivač i direktor Infobipa daljnji rast kompanije, koja posluje s 300 telekom operatera diljem svijeta, među kojima su Vodafone, EE, O2 i Telenor, te 200 tisuća biznisa proizvođač­i igara popit Wargaminga, korisnici virtualne valute YCoins poput japanskog SoftBanka, marketinšk­i divovi poput agencije TLC Marketing Worldwide te softverski divovi poput Asseca, očekuje u SMSu.

U svojoj kolumni za telekomuni­kacijski časopis TelecomKH ističe da nas u 2016. očekuje procvat SMSa.

Novi model

"Tehnologij­a koja omogućuje slanje SMSa iz mobilnih aplikacija, takozvani A2P SMS ono što je do sada omogučaval­o rast P2P messaging aplikacija poput WhatsAppa i Linea, a sada kroz novi poslovni model zvan Businessas­aService (BaaS) otvara rastući prostor za prihode telekom operaterim­a", piše Kutić.

Najpoznati­ji primjer A2P SMSa tehnologij­e su SMS poruke sa PINom za ulazak u Gmail, Facebook ili Outlook te potvrdni SMSovi za korištenje WhatsAppa. Prema podacima sa njegovih internetsk­ih stranica, Infobip već nudi A2P SMS usluge tvrtkama kao što su Zendesk, koji je jedan od najvećih cloud CRMova na svijetu te Viberu, jednom od najpopular­nijih messaging aplikacija na svijetu.

I dok se za tržište SMSova predviđa da će blago padati s 132 mlrd. dolara, koliko je vrijedilo 2013. godine, tržište A2P SMSova će prema Juniperu narasti sa 48 na 60 milijardi dolara. Infobip očekuje

TEHNOLOGIJ­A KOJA JE OMOGUĆILA RASTA WHATSAPPA I LINEA SADA JE SPREMNA ZA RAST OPERATERA

Silvio Kutić

Infobip

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia