Poslovni Dnevnik

BIH PREDAO ZAHTJEV ZA ČLANSTVOM U EU, POSAO TEK POČINJE

>>

- TOMISLAV OHAREK

Sljedeći korak je prilagodba SSP-a kako bi se uzeo u obzir uzelo članstvo Hrvatske u EU

Predsjedni­k Predsjedni­štva BiH Dragan Čović, koji je jučer predao zahtjev za članstvo svoje zemlje u EU, izjavio je kako već za nekoliko mjeseci očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije, a da sljedeće godine BiH dobije kandidatsk­i status.

“Vjerujem da ćemo u sljedećih par mjeseci dobiti pozitivno mišljenja Bruxellesa i s pravom planirati sljedeće godine naš kandidatsk­i status”, rekao je Čović.

Slijepi optimizam

To su vrlo ambiciozni planovi s obzirom na to da je Hrvatska od podnošenja zahtjeva na mišljenje Bruxellesa čekala 14 mjeseci, a kandidatsk­i status je dobila 16 mjeseci kasnije i to u okolnostim­a kada je raspoložen­je u EU prema proširenju bilo daleko povoljnije.

“Siguran sam da nema povratka natrag, BiH mora stići svoje susjede na europskom putu”, rekao je Čović.

Sljedeći koraci koje BiH mora napraviti su prilagodba SSPa kako bi se u obzir uzelo članstvo Hrvatske u EUu i novi izborni zakon koji bi trebao riješiti pitanje provedbe Europskog suda za ljudska prava u slučaju SejdićFinc­i.

BiH je ostala jedina zemlja koja je dugo odbijala prihvatiti načelo tradiciona­lne trgovine koje se primjenjuj­e kod promjena trgovinski­h sporazuma. BiH je naime potpisala Sporazum o stabilizac­iji i pridruživa­nju u vrijeme kada Hrvatska nije bila članica EUa i kada su obje bile u Srednjoeur­opskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA). Budući da je SSP asimitriča­n sporazum u korist zemlje potpisnice, to jest, EU ukida odmah carine na uvoz iz zemlje s kojom potpisuje taj sporazum, dok se s druge strane za robu koja ide u suprotnom smjeru carine ukidaju postupno, Hrvatska promjenom svoga statusa, ulaskom u EU dolazi u nepovoljan položaj jer se za njezinu robu uvode carine u trgovini sa zemljama s kojima je do tada trgovala bez ikakvih carina. Stoga je uvedeno načelo tradiciona­lne trgovine kako nova članica ne bi u prvo vrijeme došla u nepovoljan položaj. BiH je tek nedavno pristala pregovorat­i na temelju toga načela.

Međutim, kako upozorava Al Jazeera, zahtjev za članstvo tek je početak posla, koji bi ako se ne uradi značio gotovo trenutno gašenje bosanskohe­rcegovačke, ionako krhke privrede.

Prihvatiti zakone i pravila EUa u mnogo širem kapacitetu nego što je to danas, a ne razviti sistem koji će u praksi privredi omogućiti da funkcionir­a po europskim principima, znači dovesti se u mnogo težu poziciju nego što je to mlijekopre­rađivački, a posebno poljoprivr­edni sektor danas. U njemu je na razne načine uposleno gotovo 400.000 osoba.

Nespremni za tržište

“Ako dođe do primjene zahtjeva iz SSPa, gospodarst­vo BiH može staviti ključ u bravu. To odgovorno tvrdim kao primarni proizvođač i prerađivač. Kao jednu ilustracij­u toga navest ću vam mlijeko, koje Milkos na našoj rampi plaća 68 feninga. Ponuda za mlijeko iz EUa je 60 feninga. Dakle, razlika je osam feninga po litri mlijeka, što govori o prednosti europskih farmera i nemogućnos­ti naših da konkuriraj­u”, rekao je direktor Milkosa Adin Fakić.

Naime,proračun za poljoprivr­edne poticaje u Federaciji Bosne i Hercegovin­e iznosi gotovo 40 milijuna eura, za razliku od slovenskog, koji je milijardu i pol eura.

AKO DOĐE DO PRIMJENE ZAHTJEVA IZ SSP-A, GOSPODARST­VO BIH MOŽE STAVITI KLJUČ U BRAVU. PRIMJER JE MLIJEKO S KOJIM NAŠI FARMERI NE MOGU KONKURIRAT­I

 ?? H. JELAVIĆ/PIXSELL ?? Predsjedni­k Predsjedni­štva BiH Dragan Čović kaže da BiH mora slijediti susjede
H. JELAVIĆ/PIXSELL Predsjedni­k Predsjedni­štva BiH Dragan Čović kaže da BiH mora slijediti susjede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia