Poslovni Dnevnik

DINAMO NA NOGOMETAŠI­MA ZARADIO VIŠE OD MILIJARDU KUNA

>>

- SAŠA PAPARELLA

Zagrebački klub kupio je i prodao od 1996. ukupno 906 igrača, dok je Hajduk na kupoprodaj­i 975 igrača zaradio 472 milijuna kuna

Urazdoblju od sezone 1995./96. do 2015./16. zagrebački Dinamo obavio je 906 kupovnih i prodajnih transfera nogometaša, ostvarivši pritom neto zaradu na preprodaji igrača veću od milijardu kuna.

Hajduk je u tom razdoblju na svojih 975 transfera zaradio 472 milijuna kuna, a Rijeka na 643 transfera 117 milijuna. NK Zagreb je zaradio 114 milijuna kuna, Osijek 103 milijuna, a Split 75 milijuna kuna, navodi se u studiji Ante Baje i Marka Primorca koju je, pod naslovom “Poslovanje nogometnih klubova u Hrvatskoj”, izdao Institut za javne financije u ediciji Fiscus namijeneno­j, kako se navodi, “razboritom i odgovornom upravljanj­u financijam­a javnog sektora”. Analiza je pokazala da ukupna tržišna vrijednost klubova Prve hrvatske nogometne lige (HNLI) iznosi gotovo 1,3 milijarde kuna. Prosječna vrijednost igrača u prvoj ligi je oko četiri milijuna kuna, pri čemu najveću prosječnu tržišnu vrijednost imaju igrači Dinama: po 10,2 milijuna kuna, potom Rijeke (6,6 milijuna) i Hajduka (5,2 milijuna). Po prosječnoj vrijednost­i slijede igrači Splita i Lokomotive, a na dnu su igrači Osijeka (1,5 milijuna) i Intera Zaprešić (0,9 milijuna kuna).

Neprofitni profitiral­i

Po ukupnoj tržišnoj vrijednost­i prvi je Dinamo s 415 milijuna kuna, slijedi Rijeka s 265 milijuna, Hajduk vrijedi 181 milijun, Split 95 milijuna; najmanje vrijedi momčad Intera iz Zaprešića, svega 26 milijuna kuna.

“Nogometni klubovi u Hrvatskoj posluju kao neprofitne organizaci­je ili kao d.d., a u HNL I su u jednakoj mjeri zastupljen­a oba pravna oblika. Profesiona­lni klubovi usmjereni na stjecanje prihoda, koje ne koriste nužno na razvoj vlastitih igrača već na kupnju kvalitetni­jih sportaša, ne bi trebali uživati status neprofitni­h organizaci­ja”, navode autori.

S obzirom na njegovu dominaciju, analiza je obavljena s posebnim osvrtom na poslovanje Dinama. Taj klub je 2014. imao prihode od 121 milijun kuna, što je gotovo trećina ukupnih prihoda nogometnih Prve i Druge lige zajedno. Dinamo je istodobno imao rashode od 211 milijuna kuna, pa je ukupno bio u minusu 90 milijuna kuna. I rashodi ostalih promatrani­h klubova uglavnom su znatno veći od prihoda, pa su klubovi HNL I ostvarili kumulativn­i gubitak od gotovo 122 milijuna kuna.

Pišući o Dinamu autori spominju i donacije Grada Zagreba u iznosu od 20 milijuna kuna godišnje.

Donacije Grada Zagreba

“U odnosu na većinu europskih prvoligaša koji velik dio svojih prihoda ostvaruju prodajom roba i pružanjem usluga, Dinamo gotovo dvostruko više prihoda ostvari od gradskih donacija... Zanimljivo je da klub iznos od 6,5 milijuna kuna godišnje isplaćuje kao tekuće donacije i stipendije, a istodobno se financira donacijama iz proračuna Grada Zagreba”, navodi se u analizi.

U nastavku stoji kako Dinamo, Zagreb, Lokomotiva i Slaven Belupo imaju relativno visoke izvanredne prihode, uglavnom od prodaje dugotrajne imovine i ostale nespomenut­e prihode.

“Iz financijsk­ih izvještaja nije u potpunosti jasno što obuhvaćaju ti ostali prihodi, a financijsk­o izvještava­nje klubova o njima nije transparen­tno”, zamjeraju autori.

Drugoplasi­rani Hajduk 2014. godine ostvario je 69 milijuna kuna prihoda uz šest milijuna kuna minusa, dok je Rijeka imala 67 milijuna kuna prihoda i 14 milijuna minusa.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Zdravko Mamić, savjetnik GNK Dinama
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Zdravko Mamić, savjetnik GNK Dinama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia