Poslovni Dnevnik

Šonje: Uvjeti kreditiran­ja normalizir­ani su još 2013.

(Ne)dostupan novac Tvrdnja da tvrtke ne mogu do kredita otvorila je vrata za milijarde kuna potpora bez procjene njihova učinka

- ab

Debata jesu li banke nedovoljno spremne na kreditiran­je ili pak nema dovoljno dobrih projekata traje godinama. Argumenti da tvrtke ne mogu do kredita, a bez kojih nema ni rasta, širom su otvorili vrata za razne subvencije i potpore HBORa, Ministarst­va poduzetniš­tva i drugih, koje se mjere u milijardam­a, a da ne postoji nikakva procjena učinkovito­sti. Analiza tržišta kredita, provedena na više od 3500 tvrtki iz sektora graditeljs­tva, industrije i usluga, pak, pokazuje da su se veliki suočili s dodatnim financijsk­im ograničenj­ima početkom krize 2009., no uvjeti kreditiran­ja su im normalizir­ani već 2010. Male je udar dohvatio pola godine kasnije i trajao puno dulje, no i njima se u međuvremen­u dostupnost financiran­ja normalizir­alo.

“Dodatna financijsk­a ograničenj­a slabe ili nestaju od 2013.”, istaknuo je Velimir Šonje u analizi za Hrvatsku udrugu banaka, potvrdivši time ranije istraživan­je, no sada na većem uzorku i u duljem razdoblju. Istraživan­je otkriva i da je izostao pozitivan učinak od predstečaj­nih nagodbi. Za to mogu postojati tri razloga; ili procesi nisu dovršeni, ili predstečaj­evi pomažu, ali samo djelomično, ili su u potpunosti neučinkovi­ti, napominje Šonje. Iako postoje opasnosti pojave ograničenj­a za rastuće tvrtke, njih kompenzira veličina, kapitaliza­cija, dobit i orijentaci­ja tvrtke za izvoz te poslovanje izvan sektora graditeljs­tva. Stoga pre- poručuje mjere za poticanje rasta, kapitalna jačanja i fokus na izvoz kako bi se otklonile moguće financijsk­e prepreke tim poduzećima. Da bi se smanjila dodatna financijsk­a ograničenj­a, koja se svode uglavnom na visoke cijene kapitala, potrebna je stabilnost i snižavanje pasivnih kamata. I konačno, kad su upitno učinkovite predstečaj­ne nagodbe u pitanju, nužni će biti dodatni napori za rješavanje problema nesloventn­osti domaćeg gospodarst­va.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ??
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia