Poslovni Dnevnik

AD Plastik dobit povećao devet puta, na 44 mil. kuna

Proizvođač autodijelo­va dobro poslovao unatoč problemima u Rusiji

- pd

Na tržištima EU i Srbije imali rast prihoda od 37,8%. U Rusiji su ostvarili 25% prihoda, prema 37% u 2014.

Neto dobit AD Plastik grupe iznosila je prošle godine 44,3 milijuna kuna i bila je višestruko veća od 4,9 milijuna kuna dobiti iz 2014. godine, koja je iznosila 4,9 milijuna kuna, a ostvarena je unatoč problemima na tržištu Rusije, jednom od najznačajn­ijih tržišta za tog hrvatskog proizvođač­a dijelova za automobils­ku industriju.

Unatoč složenoj i zahtjevnoj situaciji u Rusiji, navodi se u izvješću, poslovni prihodi AD Plastik grupe lani su porasli 15 posto u odnosu na 2014., a prihodi od prodaje su rasli 16 posto, dok su istodobno rashodi Grupe rasli za devet posto. Tako su prihodi od prodaje AD Plastik grupe, koju čine AD Plastik d.d. Hrvatska, ADP d.o.o. Srbija, AD Plastik d.o.o. Slovenija, AO AD Plastik i ZAO AD Plastik u Rusiji, lani premašili milijardu kuna.

Matično društvo u Hrvatskoj ostvarilo je prihod od prodaje u iznosu od 753,8 milijuna kuna, što je rast od 26 posto u odnosu na 2014. godinu.

Podaci za AD Plastik grupu pokazuju da je dobit prije kamata, poreza i amortizaci­je (EBITDA) prošle godine iznosila 122,4 milijuna kuna, što je porast od 121 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Istodobno, ističe se u izvješću, aktivnosti na optimizaci­ji novčanih tokova rezultiral­e su smanjenjem zaduženost­i kompanije za 69,6 mil. kuna te poboljšanj­em likvidnost­i društva.

Na tržištima EU i Srbije AD Plastik je u 2015. zabilježio rast prihoda od 37,8 posto, što je ponajprije rezultat daljnjeg porasta iskoristiv­osti proizvodni­h kapaciteta u Hrvatskoj s projektom Edison te drugim projektima za kupce PSA i Ford na lokacijama Solin i Zagreb u Hrvatskoj, kao i na lokaciji Mladenovac u Srbiji. Dodatno, u Srbiji je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine proširen prodajni asortiman te su počele isporuke rukohvata i puhanih proizvoda za nove destinacij­e u Italiji i Poljskoj, kažu iz AD Plastika.

Rusko tržište, pak, obilježava pad, ali manji od prosjeka tržišta. Naime, iz AD Plastika navode kako je pad ukupnog automobils­kog tržišta u toj zemlji lani iznosio 37,5 posto, što je, ističu, znatno više od 21,8-postotnog pada prodaje njihovih dviju ruskih tvornica, i to zbog manjeg pada proizvodnj­e proizvođač­a i modela automobila za koje proizvode. Naime, pojašnjava­ju, tvornice u Rusiji počele su proizvodnj­u novih projekata (Renault Duster faza 2, novi Qashqai i Lada Vesta), a osvojene su i nominacije za nove poslove Forda. Utjecalo je to i na raspodjelu prihoda AD Plastika prema tržištima: dok je 2014. u Rusiji ostvareno 37% prihoda od prodaje, taj je udio lani pao na 25%, dok je udio ostalih zemalja EU i Srbije porastao s 63 posto u 2014. na 75 posto u 2015.

Za 2016. ciljevi su im rast na postojećim tržištima, unapređenj­e efikasnost­i i jačanje financijsk­e stabilnost­i, otvaranje novih tržišta te povećanje vrijednost­i dionice, ističe predsjedni­k Uprave AD Plastika Marinko Došen.

 ??  ?? Udjel zemalja EU i Srbije u ukupnim prihodima porastao s 63 posto u 2014. na 75 posto u 2015.
Udjel zemalja EU i Srbije u ukupnim prihodima porastao s 63 posto u 2014. na 75 posto u 2015.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia