Poslovni Dnevnik

Sin ministra turizma CG ‘mora’ zakupiti plaže

Afera Je li natječaj poništen kada tvrtka sina ministra Branimira Gvozdenovi­ća nije pobijedila?

- pd

iz Budve, koji su predali dokumentac­iju na natječaju, tvrde da su njihove ponude bile bolje

Crnogorsko javno poduzeće Morsko dobro ( JPMD), koje upravlja morskim dobrom, poništilo je prvi natječaj za zakup plaža u Baru, Budvi, Kotoru i Tivtu, te će raspisati novi. Epilog je to afere koja posljednji­h dana potresa Crnu Goru, a iza koje, kako piše list Dan, stoje privatni interesi visokih dužnosnika i s njima povezanih poduzetnik­a.

Naime, kako tvrdi list, plaže na lokacijama u Budvi nisu dobili Marko Gvozdenovi­ć, sin ministra turizma Branimira Gvozdenovi­ća i poduzetnik Branko Vujošević. Dan se poziva na tvrdnje poduzetnik­a iz Budve koji su predali dokumentac­iju na natječaj za zakup plaža.

Ti poduzetnic­i tvrde da je Gvozdenovi­ć vlasnik Torch Beach Cluba, na Slovenskoj plaži, a Vujošević je već godinama zakupac plaže kod budvanskog Starog grada. Ponude koje su dostavili tvrtka koja upravlja Torch Beach Clubom i Vujošević bile su, po tvrdnjama budvanskih poduzetnik­a, niže od ponuda koje su dostavili predPoduze­tnici uzetnici Dejan Nikolić i Duško Banović, nakon čega je postalo jasno da će javni poziv biti ponovljen.

Preispitiv­anje odgovornos­ti

Poduzetnik Duško Banović izjavio je Dan da cijela crnogorska javnost treba potražiti odgovor na pitanje kako je moguće da sin ministra turizma i održivog razvoja može zaustaviti cjelokupan javni poziv za zakup plaže u Crnoj Gori, kao i dokad će moćni pojedinci suspendira­ti zakone. Prema njegovim riječima, u spornim događajima oko tog natječaja posebno treba ispitati ulogu Rajka Malovića iz Morskog dobra. Čini se da slično mišljenje o ulozi Morskog dobra dijeli i upravni odbor te kompanije koji je u nedjelju zadužio direktora tvrtke Mihaila Đurovića da “zbog nastale pogreške

PODUZETNIK DUŠKO BANOVIĆ JE NAJAVIO DA ĆE S ODVJETNICI­MA RAZMOTRITI MOGUĆNOST PODNOŠENJA KAZNENE PRIJAVE ZBOG NEZAKONITO­STI KOJE SU DOVELE DO PONAVLJANJ­A JAVNOG POZIVA ZA ZAKUP PLAŽA

pokrene postupak preispitiv­anja odgovornos­ti”.

S druge strane, poduzetnik Banović je najavio da će s odvjetnici­ma razmotriti mogućnost podnošenja kaznene prijave zbog nezakoniti­h radnji koje su dovele do ponavljanj­a javnog poziva za zakup plaža.

Prošle godine je objavljeno kako je Morsko dobro kompaniji Torch Platforms Montenegro izdalo dozvolu za gradnju privremeno­g montažnog objekta na Slovenskoj plaži. Sredinom 2015. godine predstavni­ci oporbenih stranaka u Budvi na sjednici lokalne skupštine objavili su da je taj luksuzni kompleks, vrijedan milijun eura, vlasništvo Marka Gvozdenovi­ća, sina ministra održivog razvoja i turizma i dužnosnika vladajućeg DPSa Branimira Gvozdenovi­ća.

No, iz tvrtke koja je osnovala Torch Platforms Montenegro reagirali su na te izjave tvrdnjom da je vlasnik britanski kapital i da oni u svemu poštuju zakon i nužne procedure.

Gvozdenovi­ćevo ime se ne spominje u dokumentac­iji vezanoj za tvrtku Torch Platforms Montenegro, navodi Dan, dok sugovornic­i lista kažu da je Morsko dobro raspisalo javni poziv za zakup plaža 30. prosinca 2015. godine. Pritom su iz tog javnog poduzeća naveli da je za fizičke osobe potrebna potvrda od Uprave lokalnih javnih prihoda (tajništvo za financije Budva) o izmirenim porezima i doprinosim­a, iako tu potvrdu izdaje jedino Porezna uprava Crne Gore.

Namjerne rupe u proceduri

Budući je Torch odvojen od plaže kao privremeni objekt, dvije plaže su spojili u jednu i početna cijena je iznosila 11.605 eura, koliko je i ponudila tvrtka vlasnik tog kompleksa. Druga ponuda je dostavljen­a od strane Dejana Nikolića i iznosila je 45.000 tisuća eura.

Ipak, od završetka postupka nikome ništa nije dodijeljen­o iako su i jedni i drugi dostavili potpuno istovjetnu dokumentac­iju, a obrazložen­je je bilo da neke potvrde nisu ispravne, odnosno potvrda o izmirenju poreznog duga.

Sugovornic­i Dana smatraju kako je logičan zaključak cijele te priče da su namjerno napravljen­e rupe u proceduri da bi unosne poslove s plažama dobile “poželjne ponude”.

Duško Banović kaže da zakupci plaža tako postaju taoci Gvozdenovi­ća, a nanesena je i šteta turističko­j sezoni jer će natječaj trajati i postupak će se odužiti, pa plaže neće na vrijeme biti spremne za turiste.

 ?? PD ??
PD
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia