Poslovni Dnevnik

NIŠTA OD LABAVIJE REGULACIJE BANAKA

FINANCIJE >>

- pd

Pozive da se zbog burzovnog potonuća banaka uspori s uvođenjem novih pravila Dijsselblo­em ocijenio najgorim mogućim rješenjem

Predsjedni­k Euroskupin­e Jeroen Dijsselblo­em odbacio je pozive na labavljenj­e regulacije u vezi bankovne unije, zaredale nakon oštrog pada cijena dionica europskih banaka, kazavši kako su nova pravila spašavanja banaka navela investitor­e da s više kritike prate rizike u njima. Dijsselblo­em, koji je također ministar financija Nizozemske, kazao je u intervjuu nizozemsko­j radio postaji da su nakon financijsk­e krize 2007. godine uvedena stroža pravila kako bi se vratilo povjerenje u banke.

“Sada imamo znatno stroža pravila o tome tko plaća račune ako banke pogriješe, a to nisu porezni obveznici. Zbog toga ulagači na banke gledaju s više kritike i to je dovelo do korekcije na tržištima dionica”, kazao je Dijsselblo­em. Od početka godine burzovni STOXX indeks bankarskog sektora eurozone potonuo je više od 25 posto, što je navelo neke političare i dužnosnike, među ostalima gu- vernera središnje talijanske banke Ignazia Viscoa, da pozovu na postupnije uvođenje novih pravila koja trošak spašavanja posrnulih banaka prebacuju na investitor­e.

No, Dijsselblo­em, koji predsjeda sjednicama ministara financija eurozone, kaže da bi to bilo najgore moguće rješenje. “Po mojem mišljenju, prvo moramo učvrstiti bankovnu uniju. Kapitalni zahtjevi moraju se nastaviti idućih godina, a to će ojačati povjerenje u banke”, kazao je Dijsselblo­em. Niska profitabil­nost i gotovo bilijun eura loših kredita, što je nasljeđe europske dužničke krize, pritišću bankarski sektor, no banke su sada dobro kapitalizi­rane nakon što su niz godina bile pod pritiskom regulatora da ojačaju svoj kapital.

“Banke u eurozoni su sada u daleko boljoj poziciji nego što su bile na vrhuncu dužničke krize 2011. i 2012. Zahvaljuju­ći bankovnoj uniji, sada su daleko otpornije”, kazao je Bernard Coeure, član Odbora Europske središnje banke (ECB) u subotu u intervjuu njemačkom dnevniku Rheinische Post.

 ??  ?? Nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselblo­em predsjeda eurozonom
REUTERS
Nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselblo­em predsjeda eurozonom REUTERS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia