Poslovni Dnevnik

Litvanci izvukli osam milijardi kuna iz RS

Prevaranti Balkan Investment Banka kupovala je bezvrijedn­e dionice nepostojeć­ih tvrtki, a nitko nije reagirao

-

Jednogodiš­nje plaće prosvjetar­a, zdravstven­ih i kuturnih radnika, kao i svih ostalih proračunsk­ih korisnika u Republici Srpskoj odnijela je Balkan Investment Banka, pokazuje izvještaj deviznog inspektora­ta. Gotovo dvije milijarde maraka (oko 8 mlrd. kuna) težak je kriminal bivših vlasnika iz Litve. Kupujući bezvrijedn­e dionice fiktivnih tvrtki na Sejšelima i Djevičansk­im otocima, Litvanici su izvukli stotine milijuna depozita građana RS. Sve se odvijalo pod nadzorom Agencije za bankarstvo koju danas na odgovornos­t poziva i Mladen Ivanić, srpski član Predsjedni­štva BiH.

“Činjenica je da je ta banka propala. Mislim da ovaj izvještaj pokazuje i razloge zašto je do toga došlo. Očito da vlastima nije bio interes da netko odgovorno radi svoj posao”, rekao je Ivanić.

U Agenciji za bankarstvo izvještaj nazivaju gomilom gluposti. Inspektori su utvrdili da su Litvanici prividnim kreditima izvukli sve što su navodno uložili u Balkan Investment Banku.

Sva potraživan­ja po tim kreditima prenijeli su na Tvornicu glinice Birač. Tim će se po svemu sudeći baviti i Tužiteljst­vo BiH koje je pokrenulo istragu o spornim transakcij­ama Balkan Investment­a. “Otišlo je više od milijardu maraka, a nitko nije pozvan na odgovornos­t. Ovo što sada radimo je sigurno da će SIPA ići do kraja i da ćemo one koji su opljačkali narod Birčanske regije dovesti pred lice pravde”, rekao je zastupnik NDPa Zdravko Krsmanović. Izvještaj inspektora­ta vlada RS nije komentiral­a. Ministar financija RS Zoran Tegeltija odbio je komentirat­i nedavnu posjetu Tužiteljst­va BIH Agenciji za bankarstvo. Ovaj slučaj istražuju MUP Srpske i Specijalno tužiteljst­vo.

INSPEKTORI SU UTVRDILI DA SU LITVANICI PRIVIDNIM KREDITIMA IZVUKLI SVE ŠTO SU NAVODNO ULOŽILI U BALKAN INVESTMENT BANKU

 ?? PD ?? Pljačka se odvijala pod nadzorom Agencije za bankarstvo
PD Pljačka se odvijala pod nadzorom Agencije za bankarstvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia