Poslovni Dnevnik

Ruska trgovina s istokom Europe pala za trećinu

Na niskim granama Sankcije i recesija učinili svoje

-

to zbog sankcija, što zbog pada cijena nafte, no ruska trgovina sa srednjom i istočnom Europom lani se smanjila za trećinu. Izraženo u apsolutnom iznosu, izvoz u Rusiju iz Litve, Letonije, Estonije, Poljske, Češke i Bugarske bio je gotovo šest milijardi eura manji nego godinu ranije. Sličan trend primjetan je i u prvih 11 lanjskih mjeseci u robnoj razmjeni sa Slovačkom i Mađarskom, prenosi Financial Times.

Pad trgovinske razmjene posebno je primjetan u slučaju Poljske, najveće istočnoeur­opske ekonomije. Nekada je Rusija bila peto izvozno poljsko tržište te drugi po veličini izvor uvozne robe. Sada je rusko tržište na sedmom mjestu po važnosti za poljski izvoz, a po uvozu je na trećem mjestu. Po prvi puta u povijesti Poljska više roba i usluga uvozi iz Kine nego iz Rusije. Štoviše, čak je i Bugarska poznata po tijesnim vezama s Rusijom smanjila trgovinsku razmjenu, pa je Njemačka dospjela na vodeće mjesto izvoznika na bugarsko tržište.

Podsjetimo, pad trgovinske razmjene započeo je 2014. nakon što jeMoskva zabranila uvoz prehramben­ih proizvoda iz EU kao odgovor na zapadne sankcije nakon pripajanja Krima. Trgovinu je dodatno narušila recesija u koju je Rusija potonula. Međutim, ekonomski analitičar­i smatraju da će se trgovina vrlo brzo oporaviti nakon što se Rusija ekonomski stabilizir­a, a prepreke budu ukinute.

POLJSKA PO PRVI PUTA U POVIJESTI VIŠE ROBA I USLUGA UVOZI IZ KINE NEGO IZ RUSIJE

 ?? REUTERS ?? Ruski premijer Dmitrij Medvjedev
REUTERS Ruski premijer Dmitrij Medvjedev

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia