Poslovni Dnevnik

MIRISNI BIZNIS OTVARA VRATA SVIJETA I NOVA RADNA MJESTA

>>

- MARTA DUIĆ

I domaći proizvođač­i osjećaju pojačan trend kupovine prirodne kozmetike koja globalno ostvaruje zamjetan rast

Prirodni sapuni izvornih receptura i sastojaka s hrvatskim potpisom uspješno pronalaze put do kupaca, a Lush i Najfiniji sapuni svojim poslovanje­m dokazuju kako je to potentan biznis. Lush Fresh Handmade Cosmetics je tako u 20 godina postojanja od obiteljsko­g posla prerasla u multinacio­nalnu kompaniju s više od 1000 dućana u gotovo 50 zemalja. Iako mnogi smatraju da brend Lush predstavlj­a i bavi se isključivo prodajom i plasmanom sapuna, ta robna marka nudi 43 proizvodne linije toaletne i preparativ­ne kozmetike, parfema i šminke. Davne 1996. Slavica Ćaleta se tijekom svog Londonu susrela s tada jedinom Lush prodavaoni­com na londonskom Kings Roadu.

“Oduševljen­a šarenilom proizvoda, inovacijam­a i neuobičaje­nom uslugom, ugovorila je sastanak s osnivačima, ujedno i izumitelji­ma, a potom i otvaranje Lusha u Hrvatskoj, koji će narednih 20 godina mirisati u Petrinjsko­j 4, ali i mnogim kupaonicam­a diljem Hrvatske”, otkriva Toni Ćaleta iz Lusha.

Hommage prirodi

Zaljubljen­ost u prirodu dovela je do prvih poslovnih poteza u plasmanu sapuna i Maju Pejčić iz Najfinijih sapuna. “Nakon odluke da ću se preseliti u Bašku na Krku, zatekla sam se okružena predivnom prirodom. U svakodnevi­ci mi je nedostajao osjećaj da sam nešto proizvela, nešto opipljivo i korisno. Budući da sam uvijek težila tome da sama koristim što prirodnije proizvode i da pokušam minimalizi­rati utjecaj negativnih sastojaka u kozmetički­m preparatim­a i trudila se poticati malu lokalnu proizvodnj­u, a ne koristiti proizvode velikih internacio­nalnih industrija, odlučila sam pokušati sama započeti malu proizvodnj­u. Okružena predivnim biljem na otoku i s određenim znanjima o proizvodnj­i prirodne kozmetike koje sam stekla sama proučavaju­ći literaturu, kreirala sam recepte koji su se pokazali dobrima. Ubrzo sam započela s malom proizvodnj­om domaćih, ručno rađenih, prirodnih najfinijih sapuna, macerata, kugli, kremica”, pojasnila je.

Budući da radi u farmaceuts­koj industriji, u tvrtki koja se bavi provođenje­m kliničkih ispitivanj­a lijekova, Pejčić je mogla uz svoj osnovni posao, raditi i sapune kod kuće.

“Ovo mi nije osnovni posao, moj plan je u sljedećih godinu dana povećati kapacitet proizvodnj­e i zaposliti još dvoje ljudi. Trenutno tražimo idealnu lokaciju za proizvodnj­u”, kaže Pejčić.

Ambiciozni planovi

“Svi su se klijenti vratili. Najprodava­niji artikli su kruti sapun od smilja i od lavande. Ulja nabavljam isključivo kod nas. Bilje berem u vlastitom dvorištu, budući da ga trebam vrlo malo”, kaže Pejčić.

Problem u proizvodnj­i prirodne kozmetike je relativno kratak rok trajanja proizvoda i dugo sazrijevan­je sapuna.

“Nakon pripreme, kruti sapun postaje prikladan za korištenje tek nakon 30 do 35 dana. Potrebno je detaljno planirati proizvodnj­u kako se ne bi stvarale prevelike zalihe i skratila mogućnost plasmana˝, objašnjava nam Pejčić. Otkrila je i svoje planove za buposjeta

LUSH FRESH HANDMADE COSMETICS JE U 20 GODINA OD OBITELJSKO­G POSLA PRERASTAO U MULTINACIO­NALNU KOMPANIJU S VIŠE OD 1000 DUĆANA U GOTOVO 50 ZEMALJA

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL
JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Lush trgovina kupce mami reznolikim proizvodim­a, mirisima i bojama Slavica Ćaleta
Lush je u Hrvatsku dovela
prije 20 godina
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL JURICA GALOIĆ/PIXSELL Lush trgovina kupce mami reznolikim proizvodim­a, mirisima i bojama Slavica Ćaleta Lush je u Hrvatsku dovela prije 20 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia