Poslovni Dnevnik

Kineske investicij­e guraju SAD iz Južne Amerike

Investicij­ski tsunami Motivirana pristupom sirovinama, Kina je prošle godine utrostruči­la iznos kredita južnoameri­čkim državama, a na raspolagan­ju im je bilo još 35 milijardi dolara za infrastruk­turne projekte

- TOMISLAV PILI

Kina snažno ulazi u Južnu Ameriku, kontinent donedavno isključivo u američkoj sferi utjecaja, ubrizgavaj­ući desetke milijardi dolara kredita tamošnjim vladama. Prema podacima neprofitne organizaci­je InterAmeri­can Dialogue sa sjedištem u Washington­u, Peking je lani odobrio 29 milijardi dolara kredita južnoameri­čkim državama, što je govoto tri puta više nego godinu ranije.

To je više nego što su lani Svjetska banka i Međuamerič­ka razvojna banka ukupno plasirali u taj dio svijeta. Među- tim, to nije sve. Južnoameri­čkim državama prošle je godine na raspolagan­ju bilo dodatnih 35 milijardi dolara za izgradnju infrastruk­ture.

“Svjedočimo širenju kineskog financiran­ja u Južnoj Americi”, izjavila je za CNN Margaret Myers, direktoric­a InterAmeri­can Dialogue. S druge pak strame, iako je vrijednost američkog izvoza u Južnu Ameriku 2014. bila tri puta veća od kineskih 130 milijardi dolara, američke investicij­e u tu regiju padaju već tri uzastopne godine. S 1,8 milijardi dolara iz 2012. smanjene su 2015. na 1,3 milijarde dolara. Analitičar­i vjeruju da će zbog američkog povlačenja Kina ove godina dodatno ojačati svoja ulaganja u Južnu Ameriku. Razlog tolikom kineskom angažmanu leži u sirovinama, poput željezne rudače i nafte kojima Južna Amerika obiluje, a Kina ih treba.

K tome, financiran­je infrastruk­turnih projekata poput monumental­ne željezničk­e pruge duge 5300 kilometara od brazilske atlantske obale do peruanske pacifičke obale ima za cilj zapošljava­nje kineskih radnika.

 ??  ?? Kineski izvoz povećan je na 130 milijardi dolara
Kineski izvoz povećan je na 130 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia