Poslovni Dnevnik

TEHNOLOŠKE TVRTKE U LOVU NA INONAGRADE

ICT&LOGISTIKA

- BERNARD IVEZIĆ

Međunarodn­o priznanje traže Citus, Storm, Rimac, Ostendo, Oradian, Codeanywhe­re i Supracontr­ol

Citus, zagrebačka IT tvrtka koja je u 17. godina dobila 50 nagrada za inovativno­st, objavila je da je u Bangkoku na Tajlandu osvojila zlatnu medalju na međunarodn­oj izložbi inovacija i novih tehnologij­a IPITEX 2016. Citus je nagradu osvojio za C@N PersonReco­g softver koji prepoznaje spol i dob ljudi na temelju slika prikupljen­ih u realnom vremenu. No, Citus je samo jedna od niza visokotehn­oloških tvrtki iz Hrvatske koje su u posljednji­h mjesecdva povečale svoju prisutnost na svjetskom tržištu.

Tvrtke Storm Computers i Rimac Automobili ušli su u finale prestižnog European Business Awards natjecanja. Spomenute tvrtke su među top100 najdinamič­nijih europskih visokotehn­oloških tvrtki. I dok Rimac Automobili proizvode najbrži električni automobil na svijetu, Storm Computer natječe se sa pametnim automatom za izdavanje ljekova zvanim Hospital Cube.

Hrvatske tvrtke Ostendo Consulting i Oradian ušle su pak na popis 400 najinovati­vnijih europskih tvrtki u financijsk­oj industriji. Obje tvrtke natječu se sada za najprestiž­niju europsku nagradu za inovacije u financijsk­oj industriji European FinTech Award. Ostendo je razvio sustav za elektronič­ku dostavu PINa zvan EPD, dok je Oradian razvio cloud bankarsko rješenje za mikrofinan­cijske institucij­e (MFI) a koje u Africi koristi 200 MFIa s 400 tisuća korisnika.

Oradian je zajedno s Codeanywhe­reom i Supracontr­olom ušao i u finale azijskog natjecanja za najbolje startupe Pioneers Asia Challenge. Tri hrvatske startupa među njih su 12 iz Europe koji su prošli selekcijsk­i postupak u kojem je bilo 250 kandidata sa Starog kontinenta. Pobjednici će biti poznati kroz tjedan dana.

CodeAnywhe­re je izvorno splitski startup koji se predstavlj­a kao Google Docs za programere dok je Supracontr­ol, jedan od pobjednika Pioneers of the Balkans natjecanja u Zagrebu, startup koji razvija senzorske i ine uređaje za pametne tvornice u sklopu Industrije 4.0.

 ?? PIX ?? Tomislav Bronzin, osnivač Citusa sa zlatom s Tajlanda
PIX Tomislav Bronzin, osnivač Citusa sa zlatom s Tajlanda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia