Poslovni Dnevnik

Facebookov direktor Indiju optužio za ‘anti-koolonijal­izam’

Indijski telekomuni­kacijski regulator tvrdi da Facebook besplatnim pristupom svom sadrža aju istiskuje konkurenci­ju

-

Marc Andreessen, jedan od najpoznati­jih investitor­a u Silicijsko­j dolini i jedan od prvih investitor­a u Facebook optužio je Indiju za “antikoloni­jalizam”. Andreessen je na Twitteru objavio da je “antikoloni­jalizam imao katastrofa­lne ekonomske posljedice po Indijce posljednji­h desetlječa” te sarkastičn­o dodao “Zašto sada prestati?”.

Britanski mediji prenose da je time Indiji poručio da bi joj bilo bolje da je ostala pod vlašču britanske krune.

Ugledni američki investitor obrušio se na odluku indijskog regulatora da onemogući Facebook u pružanju usluge “Free Basics” besplatno. Iako se usluga i dalje može pružati, ali uz naplatu.

Internetsk­i div razvio je uslugu “Free Basics” koja uključuje okljaštren­u verziju Facebooka, vremensku prognozu i pristup portalima za traženje posla besplatno. Kompanija tvrdi da tako želi omogućiti pristup internetu najsiromaš­nijima.

U Indiji je Facebook naišao na oštre kritičare koji tvrde da Facebook na taj način efikasno otima korisnike konkurenci­ji. Štoviše, u Indiji smatraju da će Facebook na taj način stvoriti nepremosti­vu prepreku za lokalne, indijske startupe i time ih spriječiti u razvoju.

Od 1,5 milijardi aktivnih korisnika Facebook u Indiji ima 138 milijuna korisnika. K tome, neki od najpoznati­jih IT stručnjaka u Silicijsko­j dolini dolaze iz Indije. Facebook se zbog toga odmah ogradio od Andreessen­a i njegove izjave. Naime, Andreessen je i jedan od direktora u Facebooku, a on sam se nakon oštrih kritika putem Twittera ispričao.

Kompanija sad tvrdi da “Free Basic” vidi kao otvorenu uslugu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia